Θρησκευτικός Τουρισμός

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών ή του Σπανού

Βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νησιού, μετά την έξοδο από τον οικισμό.  Αποτελεί καθίδρυμα του οίκου των Φιλανθρωπηνών, μίας από τις κωνσταντινουπολίτικες οικογένειες που εγκατέστησε στα Ιωάννινα ο Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός Δούκας.

Περισσότερα

Καθεδρικός Ναός Αγίου Αθανασίου

Στο σημείο, όπου βρίσκεται σήμερα ο Μητροπολιτικός Nαός των Ιωαννίνων (Μητροπόλεως 1), προϋπήρχε Ιερά Μονή αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο το Μέγα. Μετά το αποτυχημένο κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου το 1611 και την εκδίωξη των χριστιανών από το Κάστρο, ο Nαός του Αγίου Αθανασίου αντικατέστησε τον εντός του Κάστρου καθεδρικό του Παντοκράτορος και έγινε ο τρίτος κατά σειρά μητροπολιτικός Nαός.

Περισσότερα

Μονή Ντίλιου ή Στρατηγόπουλου

Η προφορική παράδοση τη συνδέει με τον οίκο των Στρατηγόπουλων, αριστοκρατική οικογένεια από την Κωνσταντινούπολη, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διοίκηση της πόλης των Ιωαννίνων. Το καθολικό, κτίσμα του όψιμου 13ου αιώνα, είναι μονόχωρος ναός με νάρθηκα και ενσωματωμένο διώροφο κελί δυτικά.

Περισσότερα

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ιωαννίνων

Βρίσκεται στην Πλατεία Πάργης Ιωαννίνων. Εντός του ναού φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου, ο οποίος είναι πολιούχος. Ο Άγιος Γεώργιος, απαγχονίστηκε από τους Τούρκους σε ηλικία 30 ετών, στις 17 Ιανουαρίου 1838, στον πλάτανο που υπήρχε στην τοποθεσία Κουρμανιό, κοντά στην πύλη του κάστρου της πόλης, όταν αρνήθηκε να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό.

Περισσότερα

Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ντουραχάνης

Η μονή ιδρύθηκε κατά μία παράδοση  το 1434 από τον Ντουραχάν Πασά, μπεϋλέρμπεη της Ρούμελης, μετά τη διέλευση του στρατού του από την παγωμένη λίμνη. Μετά από πυρκαγιά του 1825 κτίστηκε εκ θεμελίων το 1830.

Περισσότερα

Μονή Παναγίας της Ελεούσας

Η Μονή ήταν αρχικά αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, γνωστή ως μονή Μεθοδάτων ή Γκιουμάτων, λόγω της σύνδεσης της με τη γνωστή οικογένεια ευεργετών. Αφιερώθηκε στην Παναγία το 1584 μετά τη μεταφορά ομώνυμης εικόνας, σημαντικού έργου της Κρητικής Σχολής. Το μοναστήρι περιλαμβάνει το καθολικό, που κτίστηκε πιθανότατα στις αρχές του 16ου αιώνα στον τύπο της μονόχωρης βασιλικής, και τα κελιά, κτίσματα του 18ου αιώνα.

Περισσότερα

Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου της Αγοράς

Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Χατζηκώστα 21), σε μια περιοχή που ονομαζόταν «Τουρκοπάλουκο» και η παράδοση τοποθετούσε εκεί την αρχική θέση κατοικίας των πρώτων Τούρκων της πόλης. Μετά το κίνημα του Διονυσίου το 1611, οι περισσότεροι χριστιανοί εκδιώχθηκαν από το Κάστρο και πολλοί κατοίκησαν στις ήδη υπάρχουσες συνοικίες.

Περισσότερα

Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος

Σύμφωνα με τις γραπτές πηγές του 16ου αιώνα  υπήρχε ναός στην ίδια θέση ήδη από τον 15ο αιώνα. Από την φάση αυτή σώζεται στον νότιο τοίχο τοιχογραφία με παράσταση της Δέησης, του Αγίου Νικολάου και άλλων αγίων.

Περισσότερα

Μονή Προφήτη Ηλία

Η μόνη Mονή που δεν έχει άμεση επαφή με τη λίμνη είναι η μονή Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του χαμηλού λόφου, στα νότια του οικισμού. Τα ιστορικά στοιχεία για τη μονή είναι ελάχιστα. Το αρχικό κτίσμα του καθολικού, που πιθανώς αναγόταν ακόμα και στην υστεροβυζαντινή περίοδο, καταστράφηκε από τα σουλτανικά στρατεύματα, στο 1821-22.

 

Περισσότερα

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου «εις Κοπάνους»

Ο Ναός (Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως) πήρε το όνομά του από το «κοπάνισμα» των ρούχων, που έπλεναν οι γυναίκες στη λίμνη. Πότε πρωτοκτίστηκε η εκκλησία δεν είναι γνωστό. Ο Παναγιώτης Αραβαντινός στη «Χρονογραφία της Ηπείρου» (1856) αναφέρει τον Άγιο Νικόλαο «εις Κοπάνους» σαν έναν από τους διασωθέντες ναούς από την τουρκική κατάκτηση του 1430.

Περισσότερα

Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου της Περιβλέπτου

Στις παρυφές του ομώνυμου λόφου (Κυρίλλου Λουκάρεως 35), βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Περιβλέπτου. Είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου της επονομαζόμενης Περιβλέπτου, χαρακτηριστικό δείγμα τρίκλιτης βασιλικής, χτισμένης μέσα σε περιτοιχισμένο μεγάλο περίβολο.

Περισσότερα

Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας

Σε μια από τις παλαιότερες συνοικίες των Ιωαννίνων, στο κέντρο της πόλεως, την «Καλούτσια» (Αγ. Μαρίνης 34), ο ενοριακός Ναός είναι αφιερωμένος στη Μεγαλομάρτυρα Αγία Μαρίνα. Η παλαιότερη πληροφορία που έχουμε για τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης είναι ότι κτίστηκε το έτος 1791.

Περισσότερα

Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

Το μοναστήρι βρίσκεται σε επαφή με σπήλαιο, κοντά στην όχθη της λίμνης. Ιδρύθηκε το 1506-07 από τους αδελφούς ιερομόναχους Αψαράδες, τον Νεκτάριο και τον Θεοφάνη, γόνους βυζαντινής αριστοκρατικής οικογένειας.

Περισσότερα

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Καστρίτσας

Η μονή οικοδομήθηκε εντός της ακρόπολης του λόφου μεταξύ 11ου-12ου αιώνα, ωστόσο υπέστη πολλές καταστροφές κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Το καθολικό  είναι τετράκογχος τρουλαίος ναός, ο οποίος κοσμείται με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.

Περισσότερα

Mονή Αγίου Νικολάου Τζώρας

Η μονή βρίσκεται στο όρος Δρίσκος, κοντά στον οικισμό Βασιλική. Έχει συσχετιστεί με τη Μονή του Αγίου Νικολάου του Όρους η οποία αναφέρεται σε χρυσόβουλο  του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄ του έτους 1321. Εγχάρακτη επιγραφή στη δυτική πλευρά του καθολικού μνημονεύει την ανέγερση της παρούσας φάσης το 1583, ενώ η τοιχογράφησή του έγινε το 1663.

Περισσότερα

Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστεράς - Δουρούτης

Βρίσκεται εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων και πήρε το όνομά της από τον Καλαρρυτινό ευεργέτη Γεώργιο Δ. Δουρούτη (αρχές 19ου αιώνα), στον οποίο πιθανότατα ανήκε όλη η σημερινή ομώνυμη έκταση.

Περισσότερα

Ιερός Ναός Αγ. Ελευθερίου

Ο Ι.Ν Αγ. Ελευθερίου βρίσκεται εντός του οικισμού και σε εντοιχισμένη επιγραφή αναγράφεται ότι το έτος ανέγερσης είναι το 1901.

Περισσότερα

Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Κτίστηκε το 1656 και πυρπολήθηκε το 1822 από τα σουλτανικά στρατεύματα. Ο σημερινός ναός, κτίσμα του 1850, ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με ορθογώνιο νάρθηκα δυτικά.

Περισσότερα

Μονή της Αγίας Αικατερίνης-Μετόχι της Μονής του Σινά

Βρίσκεται στην παλαιά συνοικία της Καραβατιάς, λίγο ανατολικότερα από το Αρχιμανδρειό (Αρχιμανδρειού 3). Αποτελεί μετόχι της μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Ο αρχικός ναός κτίστηκε το 1771 και ανακαινίστηκε το 1801. Μεταξύ των ετών 1872-1875 ακολούθησε ριζική ανακαίνιση, με χορηγία των εύπορων Ιωαννιτών Αλεξίου και Αγγελικής Παπάζογλου.

Περισσότερα

Μονή Παναγιάς Μολυβδοσκέπαστου

Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χτίστηκε τον 7ο αιώνα από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και ανακαινίστηκε δύο φορές μέχρι το 1522. Ονομάστηκε μολυβδοσκέπαστη γιατί ήταν καλυμμένη από πλάκες μολυβιού, τις οποίες, σύμφωνα με την παράδοση, τις πήραν οι Τούρκοι για να κάνουν βόλια. Το 1943 βομβαρδίστηκε από τους ναζί.

Περισσότερα

Αρχιμανδρείο

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αρχιμανδρειού 8), ο επονομαζόμενος Αρχιμανδρείο, της πόλεως Ιωαννίνων, είναι άγνωστο πότε ανεγέρθη. Είναι σίγουρη η ύπαρξή του ήδη από τον 13ο αιώνα.

 

Περισσότερα

Φετιχιέ Τζαμί

Σύμφωνα με την παράδοση, είναι χτισμένο στη θέση του βυζαντινού ναού του Ταξιάρχη Μιχαήλ, από τον οποίο πιθανότατα προέρχονται δύο μαρμάρινοι πεσσίσκοι τέμπλου του 13ου αιώνα που είναι εντοιχισμένοι στην κόγχη (μιχράμπ).

Περισσότερα

Βιβλιοθήκη

Το μικρό κτήριο κάτω από τη βορειοανατολική ακρόπολη του Κάστρου πιθανότατα συνδέεται με το συγκρότημα του ιεροδιδασκαλείου του Ασλάν Πασά.

Περισσότερα

Χαμάμ-Λουτρό

Η αρχική κατασκευαστική του φάση τοποθετείται κατά μία άποψη στον 15ο αιώνα, ενώ κατά μία δεύτερη στις αρχές του 17ου με μεταγενέστερες επεμβάσεις. Διαρθρώνεται σε τέσσερις χώρους.

Περισσότερα

Σουφαρί Σεράι

Μεγάλων διαστάσεων κτήριο (1815-1820), το οποίο στέγαζε τη Σχολή Ιππικού του Αλή Πασά. Πρόκειται για ένα διώροφο οικοδόμημα ορθογώνιας κάτοψης που καλύπτεται με δίρριχτες στέγες.

Περισσότερα

Μαγειρεία

Τετράγωνο θολοσκέπαστο οικοδόμημα με τις χαρακτηριστικές καμινάδες  της εστίας του. Στη δυτική πλευρά διαμορφωνόταν μικρή δεξαμενή και κρήνη. Σήμερα, λειτουργεί ως αναψυκτήριο του αρχαιολογικού χώρου.

Περισσότερα

Τάφος Αλή Πασά

Στο μνημείο περιλαμβάνονται δύο κτιστοί τάφοι που ανήκουν στον Αλή Πασά και σε μία από τις συζύγους του. Μετά τη δολοφονία του στο Νησί των Ιωαννίνων το 1822, τάφηκε μόνον το σώμα του, ενώ το κεφάλι του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Περισσότερα

Κτιριακό συγκρότημα Βελή Πασά

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του Πάρκου Λιθαρίτσια (Αγ. Μαρίνας 55), αναπτύσσεται κτιριακό συγκρότημα αποτελούμενο από το τζαμί, τον μενδρεσέ και βοηθητικά κτίσματα, τα οποία ανήκαν στο σεράι που έκτισε ο Αλή Πασάς για το γιο του Βελή.

Περισσότερα

Τζαμί Καλούτσιανης

Το Τζαμί της Καλούτσιανης βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της ομώνυμης συνοικίας της πόλης. Σύμφωνα με επιτοίχια επιγραφή, (άγνωστη σήμερα), το Τζαμί κτίστηκε το 1740 από τον Χατζή Μεχμέτ–πασά, βαλή (διοικητή) των Ιωαννίνων, στη θέση ενός μετζίτ (οθωμανικός ναός χωρίς μιναρέ).

Περισσότερα

Εβραϊκή Συναγωγή

Το κτίριο της «Αρχαίας Ιεράς Συναγωγής Ιωαννίνων», που βρίσκεται εντός του κάστρου (Ιουστινιανού 16), είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα σωζόμενα στην Ελλάδα. Στον προαύλιο χώρο της, ο οποίος  περιβάλλεται με ψηλό τοίχο και περιλαμβάνει πηγάδι και κρήνη, ανοίγεται καμαροσκεπής πύλη όπου αναγράφεται το έτος 5657=1897.

Περισσότερα

Ευαγγελική Εκκλησία

Το κτίριο της Ευαγγελικής Εκκλησίας, το οποίο κτίστηκε το 1935, βρίσκεται στην οδό Σαμουήλ. Η Ευαγγελική Κοινότητα Ιωαννίνων ιδρύθηκε επισήμως το 1895, αν και Ευαγγελιστές υπήρχαν στα Γιάννινα τουλάχιστον από το 1879 με ιδρυτή της πρώτης άτυπης κοινότητας το Σταύρο Μιχαηλίδη.

Περισσότερα