Άθληση - δραστηριότητες

Τα Ιωάννινα θεωρούνται μία επαρκώς λειτουργική πόλη, με ένα σύγχρονο, ασφαλές δίκτυο πεζοδρόμησης και ποικίλες επιλογές άθλησης και εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Πεζοί και ποδηλάτες έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε όλα τα σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος, με διαδρομές που διασχίζουν ή τέμνουν την ευρύτερη περιοχή του κέντρου ως την παραλίμνια ζώνη.

Διαβάστε Περισσότερα

 Οι περισσότεροι προτιμούν έναν αναζωογονητικό περίπατο κατά μήκος της λίμνης, στη σκιά των πλατάνων και δίπλα σε όμορφες λουλουδένιες συνθέσεις. Άλλοι, αρκούνται σε μία απλή περιδιάβαση στα σοκάκια και τις «κρυφές γωνιές» χαλάρωσης και δροσερής απόλαυσης της «παλιάς αγοράς». Η ιδανικότερη, όμως, βόλτα, για να θαυμάσει κάποιος το φυσικό κάλλος της προστατευόμενης περιοχής, να ρεμβάσει ή να ασκηθεί, είναι η διαδρομή (μέσω του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, από την πλατεία Μαβίλη ως το χωριό Κατσικάς. Μία απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων, με υπέροχη θέα σπάνιων ειδών της τοπικής χλωρίδας και πανίδας.

Ούτως ή άλλως, ο καθιερωμένος «Γύρος της Λίμνης» (30 χιλιομέτρων), αλλά και άλλες εξίσου σημαντικές «γιορτές» μαζικού αθλητισμού που οργανώνονται κάθε χρόνο για εκατοντάδες δρομείς όλων των ηλικιών, κατατάσσουν την πόλη σε έναν αξιοζήλευτο τουριστικό αθλητικό προορισμό. Στα νερά της Παμβώτιδας, που αποτελεί ανεξάντλητη πηγή εσωτερικής ενέργειας και αναψυχής, αναπτύσσονται δραστηριότητες κωπηλασίας, θαλάσσιου σκι και ιστιοπλοΐας, ενώ συνηθισμένη εικόνα είναι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα από τις όχθες της λίμνης.

Για όσες και όσους θέλουν κάποια διαφορετική εμπειρία, μπορούν, να δοκιμάσουν τον αεραθλητισμό, με οργανωμένες πτήσεις από την πίστα απογείωσης στην κορυφή του Μιτσικελίου, να επιδοθούν σε ορεινή πεζοπορία, να κάνουν ιππασία ή να στραφούν στην παρατήρηση πουλιών στην «πίσω» πλευρά της λίμνης, που αποτελεί απάνεμο καταφύγιο για πλήθος ενδημικών και αποδημητικών πτηνών.

Όρεξη και χρόνος να υπάρχει και…όλα γίνονται…

Χαλαρωτικοί περίπατοι

Ραντεβού στην κεντρική πλατεία της πόλης, μπροστά από το χαρακτηριστικό διοικητικό κτίριο της Περιφέρειας. Πίσω από το κτίριο, απλώνεται το εμπορικό κέντρο, με καταστήματα που προσφέρουν ποικίλες επιλογές. Μια στάση απαραίτητη στα πολλά καφέ. Και τα μάτια σου ανοιχτά. Κάπου ανάμεσα στις βιτρίνες και στα καταστήματα, συναντά κανείς μικρούς πολιτιστικούς θησαυρούς και αρχιτεκτονικά μνημεία: από το Λαογραφικό Μουσείο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, το κτίριο του Ταχυδρομείου και τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη μέχρι την πρώην Παπαζόγλειο Υφαντική Σχολή, την πρώην Καπλάνειο Σχολή και το αρχοντικό Πυρσινέλλα.

Δείτε περισσότερα

Περπάτημα και ποδήλατο

Σχεδόν μια αναπνοή από το ιστορικό κέντρο, βρίσκεται το παραλίμνιο. Από την πλατεία Μαβίλη, μέχρι το «12», τη «Σκάλα», το πάρκο Κατσάρη, τον πολυχώρο στα παλιά δημοτικά σφαγεία, την Ακτή Μιαούλη και τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο. Σε σημεία αυτής της διαδρομής, έχουν αναπτυχθεί πολλά εστιατόρια και καφετέριες.

 

Δείτε περισσότερα

Ο γύρος της λίμνης

Κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο, διοργανώνεται γύρω από τη λίμνη το Lake Run-ένας από τις πιο γνωστούς αγώνες δρόμου στη χώρα, μία πολύ όμορφη διαδρομή με εκπληκτική θέα. Ιδανικός για επαγγελματίες του τρεξίματος, αλλά και για αρχάριους. Σε αυτόν, συμμετέχουν τουλάχιστον 2.000 δρομείς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό. Το Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων οργανώνει ο Αθλητικός Όμιλος «Ποσειδών» Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα του δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Δείτε περισσότερα

Αλεξίπτωτο πλαγιάς/παραπέντε

Η πόλη των Ιωαννίνων φιλοδοξεί να μετατραπεί σε μητρόπολη του αεραθλητισμού, αφού διαθέτει ιδανική εδαφική μορφολογία για οργανωμένες πτήσεις και αεραθλήματα επιδόσεων. Ως πίστα απογείωσης χρησιμοποιείται η κορυφή του Μιτσικελίου, του βουνού που δεσπόζει επιβλητικά πάνω από την πόλη και τη λίμνη Παμβώτιδα.

Δείτε περισσότερα

Παρατήρηση πουλιών στη λίμνη

Για τους λάτρεις των περίεργων σπορ, υπάρχει και το birdwatching, καθώς η λίμνη αποτελεί απάνεμο καταφύγιο σε πλήθος ενδημικών και αποδημητικών πουλιών. Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, η μεγαλύτερη σημασία του λεκανοπεδίου για την προστασία της βιοποικιλότητας επικεντρώνεται στη διατήρηση περισσότερων από 170 ειδών πουλιών, όπως τσικνιάδες, πάπιες, κίρκοι, αρπακτικά κ.α., εκ των οποίων τα 34 προστατεύονται τόσο από την Κοινοτική όσο και από την Ελληνική Νομοθεσία (Παράρτημα ΙΙ, 79/409).

Δείτε περισσότερα