Ιωάννινα

Πόλη των θρύλων, με νεανική φρεσκάδα

Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο κέντρο μίας όμορφης κοιλάδας, δίπλα σε μία μαγική λίμνη, ανάμεσα σε μεγάλα βουνά, μια ώρα μακριά από τις παραλίες του Ιονίου. Η πόλη χτίστηκε πάνω στην Εγνατία οδό, το δρόμο που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, έναν από τους αρχαιότερους δρόμους στον κόσμο.

Από την λίθινη εποχή, τους αρχαιοελληνικούς πολιτισμούς, τα Ρωμαϊκά και τα Βυζαντινά δεσποτάτα, μέχρι τους Οθωμανούς πασάδες και το σύγχρονο ελληνικό κράτος, τα ίχνη της ιστορίας οδηγούν σε αξιοθέατα, που δεν πρέπει να χάσεις.

Υπήρξε πολυπολιτισμική επικράτεια, με κυρίαρχα στοιχεία, το χριστιανικό, το ισλαμικό και το εβραϊκό, μία συνύπαρξη που έχει αφήσει έντονα σημάδια στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η τεράστια πολυπολιτισμική αξία της περιοχής, αντικατοπτρίζεται στα νερά της λίμνης και αντανακλάται όπου πέσει το βλέμμα σου. Στην αρχιτεκτονική των κτιρίων, στα λατρευτικά κτίρια, στις εκκλησίες, στα μοναστήρια, στα τζαμιά, στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, στις γεύσεις της περιοχής.

Οι επιλογές είναι πραγματικά απεριόριστες και ποικίλλουν από εποχή σε εποχή, καθιστώντας τα Ιωάννινα ένα φανταστικό προορισμό, ανεξαρτήτως εποχής.

Έξι εκπληκτικά μουσεία, ένα μοναδικό σπήλαιο, η λίμνη, σήμα κατατεθέν ολόκληρης της κοιλάδας, πινακοθήκη, δύο αρχαιολογικοί χώροι τεράστιας σημασίας, 12 εκκλησίες, μία συναγωγή, 16 Μονές, 12 μουσουλμανικά μνημεία (τζαμιά, μεντρεσέδες και χαμάμ), 13 κτίρια ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, 8 αρχοντικά. Όρεξη να έχεις, σε μία λίστα που δεν τελειώνει ποτέ και καταδεικνύει την ποικιλία των επιλογών περιήγησης.

Δεκάδες αξιοθέατα

Το επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων με τα οθωμανικά κτίριά του, χτισμένο το 528 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, μία πραγματική πολιτεία, μέσα στην οποία προόδευσε η πνευματική ζωή της πόλης, σε μεταφέρει σε άλλη εποχή. Θρύλοι, μύθοι και παραδόσεις ζώνουν τον επισκέπτη, και τον συνοδεύουν την ώρα που περιηγείται στην παλιά πόλη, σε τζαμιά και μπουντρούμια.

Μοναδικής ομορφιάς είναι η λίμνη των Ιωαννίνων. Ένας περίπατος ή μία ποδηλατάδα δίπλα στο νερό, κάτω από τα θεόρατα πλατάνια θα σε μαγεύσει! Ακόμα ομορφότερο είναι το νησάκι, που βρίσκεται μέσα στη λίμνη, ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λιμνών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Λίγο έξω από την πόλη, μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά, βρίσκεται το σπήλαιο  Περάματος, ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ευρώπης, με ιστορία 1,5 εκατομμυρίων ετών. Οι θάλαμοί του είναι τόσο όμορφοι, που πολλοί επισκέπτες, γεμάτοι δέος από την ομορφιά που κρύβει η γη στο εσωτερικό της, θεωρούν αδύνατο ότι έχουν διαμορφωθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση!

Ατελείωτες στιγμές απόλαυσης

Περπάτησε στην πόλη, ανακάλυψε τα καταστήματα των αργυροχρυσοχόων και τους τεχνίτες μιας παράδοσης γνωστής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η τοπική κουζίνα κάνει και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη να χαμογελάσει ικανοποιημένος. Οι πίτες και τα γλυκά της περιοχής είναι φημισμένα-κάθε μπουκιά είναι μία νόστιμη υπενθύμιση της γεωγραφικής θέσης των Ιωαννίνων στο μεταίχμιο Ευρώπης και Ανατολής.

Μία πόλη που κοιμάται λίγο...και πώς θα μπορούσε αλλιώς, με περισσότερους από 20.000 φοιτητές να ζωντανεύουν τις μέρες και τις νύχτες της! Οι εκδηλώσεις, τα πάρτι, οι επιλογές της νυχτερινής ζωής είναι πολλές, τα μπαρ και τα καφέ δίπλα στη λίμνη προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες χαλάρωσης και διασκέδασης κάτω από έναστρους ουρανούς ή παραμυθένιες ομίχλες, χειμώνα-καλοκαίρι.

Tο ταξίδι στα πολυπολιτισμικά Ιωάννινα είναι ένα ταξίδι στο χρόνο με πολλές και ποικίλες στάσεις. Ένα ταξίδι, που θα ικανοποιήσει κάθε απαιτητικό ταξιδευτή.

 

Ό,τι ψάχνεις σε έναν προορισμό, τα Ιωάννινα το έχουν!