Μουσεία

Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων

Στα 1617- 618, στον χώρο της βορειοανατολικής ακρόπολης οικοδομήθηκε το θρησκευτικό-εκπαιδευτικό συγκρότημα (Kyliye) του Ασλάν Πασά, που περιλάμβανε Τζαμί, μενδρεσέ (ιεροδιδασκαλείο) και μαγειρεία (εστία).

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσουλμανικά τεμένη των Ιωαννίνων.

Περισσότερα

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων, στο Πάρκο Λιθαρίτσια (πλατεία 25ης Μαρτίου 6), βρίσκεται το Μητροπολιτικό μουσείο για την αρχαιότητα στην Ήπειρο.

Περισσότερα

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Ιδρύθηκε το 1995 και στεγάζεται σε κτίριο με επιρροές από την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση, το οποίο οικοδομήθηκε το 1958 ως «βασιλικό περίπτερο» από τον ελληνικό στρατό, που την εποχή εκείνη είχε στη διαχείρισή του ολόκληρο το χώρο της νοτιοανατολικής ακρόπολης.

Περισσότερα

Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου

Στη Νήσο Ιωαννίνων, στο φιλόξενο χώρο της Μονής Αγ. Παντελεήμονος, τον οποίο ο Αλή Πασάς είχε μετατρέψει σε εξοχική κατοικία, πρωτολειτούργησε το 1958 το Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου χάρη στην πρωτοβουλία φωτισμένων Γιαννιωτών.

Περισσότερα

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη

Αποτελεί έργο ζωής του γλύπτη Παύλου Βρέλλη -απόφοιτου Α.Σ.Κ.Τ.- που το δημιούργησε από το μηδέν. Το 1983, σε ηλικία 60 ετών, αγόρασε άγονο χώρο στο Μπιζάνι Ιωαννίνων.

Περισσότερα

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Βρίσκεται στον δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης. Καταλαμβάνει τα δύο επίπεδά του, καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειριών που εφάπτεται σε αυτόν.

 

Περισσότερα

Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος»

Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.) και του θυγατρικού της Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (Ι.Μ.Ι.Α.Χ.), με στόχο την συγκέντρωση, διάσωση και αξιοποίηση αντικειμένων του Ηπειρωτικού λαϊκού πολιτισμού.

 

Περισσότερα

Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδος

Στεγάζεται σε παραδοσιακό διατηρητέο πέτρινο κτήριο, που παραχωρήθηκε στο Φορέα Διαχείρισης από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων. Αποτελεί ένα σύγχρονο πόλο ενημέρωσης για το περιβάλλον της λίμνης Παμβώτιδας και συμβάλλει στην προστασία και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής.

Περισσότερα

Κέντρο Προβολής Σπηλαίου & Υποδοχής Επισκεπτών «Άννα Πετροχείλου»

Στην είσοδο του Περάματος, απέναντι από το Λιμάνι, όπου βρίσκεται ο κεντρικός χώρος στάθμευσης (επιβατηγών οχημάτων, λεωφορείων και ταξί) στεγάζεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Προβολής του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων.

Περισσότερα