Τι τρέχει;

Δείτε τα τελευταία νέα και τις εκδηλώσεις που τρέχουν στα Ιωάννινα!

Συμπόσιο Κλασικών Σπουδών Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαΐου

21 - 05 - 2024

Συμπόσιο Κλασικών Σπουδών Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαΐου

Ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλεί στο Κ' Συμπόσιο Κλασικών Σπουδών. 

Το Συμπόσιο εντάσσεται στον εορτασμό για τα 60 χρόνια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου και  το Σάββατο 25 Μαΐου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δημήτρης Χατζής". 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμποσίου ακολουθεί συναυλία από την Καμεράτα Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε μουσική Διεύθυνση Γιώργου Χλίτσιου. 

Διαβάστε περισσότερα →
Παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» την Τετάρτη 22 Μαΐου στο Καμπέρειο Θέατρο

21 - 05 - 2024

Παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» την Τετάρτη 22 Μαΐου στο Καμπέρειο Θέατρο

Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, παρουσιάζει την παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» σε σκηνοθεσία Νικόλαου Τζοβάρα.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαϊου και ώρα 20:00 στο Καμπέρειο Θέατρο στα Ιωάννινα και συμμετέχει στη δράση «Ερασιτεχνικός Μάιος» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Την ίδια μέρα στις 09:00, θα προηγηθεί, στο Καμπέρειο Θέατρο, παράσταση αποκλειστικά για τους μαθητές και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου.

Λίγα λόγια για το έργο:

Όταν χάνει και τους δύο γονείς του, ο μικρός Ματίας γίνεται ο νεότερος βασιλιάς της ιστορίας. Αντιμέτωπος με τη βαρβαρότητα του πολέμου και τη βαθιά προβληματική κοινωνία που του παρέδωσε η διοίκηση των μεγάλων, θα αποφασίσει να δώσει την εξουσία στα παιδιά. Ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο ευτράπελα και προβληματισμούς, με οδηγό τον Ματίας και την παρέα του. Ένας ύμνος στην ειρήνη, τη φιλία και τη συλλογικότητα.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Ο «Ματίας» γράφτηκε από τον Πολωνό παιδαγωγό, συγγραφέα, δημοσιογράφο και αξιωματικό του πολωνικού στρατού, Janusz Korczak που θανατώθηκε μαζί με τους μαθητές του στα κρεματόρια του ναζιστικού στρατοπέδου Τρεμπλίνκα. Μεταφράστηκε σε πάνω από 20  γλώσσες, μεταξύ αυτών και τα ελληνικά, όπου αποδόθηκε και διασκευάστηκε από την Άλκη Ζέη. Η θεατρική της διασκευή είναι τόσο σπουδαία που από πολλούς θεωρείται πρωτότυπο έργο της.

Στην ιστορία του «Ματίας» βλέπει κανείς έναν ξεχωριστό και πρωτότυπο κόσμο. Έναν κόσμο που τις αποφάσεις τις παίρνουν τα παιδιά, με την αθωότητα και την αγνότητα που τα χαρακτηρίζει. Έναν κόσμο που αντιμετωπίζει γνώριμα προβλήματα με τρόπους παράδοξους, αλλόκοτους, και ίσως αποδοτικότερους. Την περιπέτεια του μύθου καθοδηγεί η παιδική πρωτοβουλία, η ανόθευτη κρίση, η αντίσταση στον παραλογισμό του πολέμου και η ελπίδα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Στέλλα Δούμα, Ελένη Δρούγκα, Εύα Καζούκα, Ραφαηλία Κεκάκη, Κωνσταντίνος Κίτσιος, Λουκία Κλούμπα, Ζέτα Κολιγιώτη, Αγγελική Κουρμαντζή, Μαρία Μαργαριτοπούλου, Ειρηλίνα Μητσάκη, Υακίνθη Μπάζα, Ζέτα Νικολάου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Ρουμελιώτη, Βασιλική Τσαραώση, Μυρτώ Χρήστου, Σεβαστή Χρήστου.

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νικόλαος Τζοβάρας

Μακιγιάζ: Bούλα Κοντογιάννη

Σκηνικά- Κοστούμια: Νικόλαος Τζοβάρας

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Τζοβάρας

Ηλεκτρολόγος: Βασίλης Μπαλάσκας

Ηχοληψία: Γιώργος Τζοβάρας

Αφίσα: Νικόλαος Τζοβάρας, Γιώργος Τζοβάρας

Βιντεοσκόπηση παράστασης: Σοφία Γκόη

Παραγωγή: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 18ου Δημ. Σχ. Ιωαννίνων

Με την υποστήριξη της Ομάδας Τέχνης Υφάδι.

 

Η παράσταση έχει ελεύθερη είσοδο.

Κρατήσεις θέσεων: 6944414541

Διαβάστε περισσότερα →
Διεξαγωγή αγώνων δρόμου Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου

16 - 05 - 2024

Διεξαγωγή αγώνων δρόμου Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου

Το πρόγραμμα των αγώνων του Συλλόγου Δρομέων Ιωαννίνων περιλαμβάνει, 1.000μ, 5.000μ, 10.000μ, αγώνα δρόμου ΑΜΕΑ, καθώς και 21.000μ.

 

Περιγραφή διαδρομής του αγώνα των 10.000μ στις 17:30 το Σάββατο 18 Μαΐου

Εκκίνηση από πλατεία Μαβίλη με ΝΑ κατεύθυνση προς παραλίμνια ζώνη διασχίζοντας τις οδούς Διονυσίου Σκυλοσόφου, Γαριβάλδη, Μετσόβου και Κ. Παπούλια.

Πορεία μπροστά από το ψυχαγωγικό πάρκο “Odeon” είσοδος στον πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο στις γέφυρες και στο ύψος στου γηπέδου την Ανατολής. Αναστροφή και επιστροφή από την ίδια διαδρομή των αθλητών. Τερματισμός στην πλατεία Μαβίλη.

 

Περιγραφή διαδρομής του αγώνα των 21.000μ στις 9:30 την Κυριακή 19 Μαΐου

Εκκίνηση πλατεία Μαβίλη με ΝΑ κατεύθυνση, μετά από περίπου 100μ. ακολουθώντας την κυκλική πορεία παράλληλα με τα τείχη του Κάστρου των Ιωαννίνων, επί της οδού Αβέρωφ.

Ακολούθως σε 200μ. στροφή δεξιά, είσοδος στην οδό Κουντουριώτη και στην οδό Γ. Παπανδρέου, για περίπου 2χλμ.Στη συνέχεια πορεία προς τον κόμβο της Λιμνοπούλας, αναστροφή (check-point) και επιστροφή από το αντίθετο ρεύμα της Γ. Παπανδρέου, φτάνοντας έτσι στο 3,7 χλμ. Μπροστά από την εκκίνηση (Πλατεία Μαβίλη).

Συνέχεια σε παραλίμνια ζώνη πλέον και διάσχιση οδών Διονυσίου Σκυλοσόφου, Γαριβάλδη,

Μετσόβου με είσοδο στην Κ. Παπούλια.

Στο 7ο χλμ. πλέον της διαδρομής στροφή σε οδό Στρ. Βογιάνου, στη συνέχεια αριστερά και

διάσχιση διαδοχικά των οδών Νικοπόλεως-Παπαναστασίου-Γ’ Σεπτεμβρίου-Εθνικής Αντιστάσεως με άφιξη στον οικισμό Κατσικά (12ο χλμ.).

Στροφή αριστερά προς τη Μονή Καστρίτσας και στροφή στα 500μ αριστερά προς την 3η γέφυρα του παραλίμνιου.

Από την 3η γέφυρα και ακολουθώντας τον παραλίμνιο πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο με πορεία μπροστά από το ψυχαγωγικό πάρκο “Odeon”. Στη συνέχεια πορεία προς τις οδούς Κ. Παπούλια, τη Γαριβάλδη, τη Δ. Σκυλοσόφου. Τερματισμός στην Πλατεία Μαβίλη.

 

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

 Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφάλεια κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, αποφάσισε τη διακοπή της κυκλοφορίας για πεζούς και οχήματα, το Σάββατο 18 Μαΐου από τις 17:00 και την Κυριακή 19 Μαΐου, από τις 9:30 έως το πέρας των αγώνων, στις τοποθεσίες/διαδρομές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα διεξαγωγής των αγώνων.

Διαβάστε περισσότερα →
18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δράσεις Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

15 - 05 - 2024

18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δράσεις Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με θέμα «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα» υλοποιώντας τις παρακάτω δράσεις:

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Συναυλία της Νεανικής Ορχήστρας «Ντο Ρε Μι» του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, το Σάββατο 18 Μαΐου, ώρα 19.00, στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Γεράσιμος Λώλης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών. Είσοδος ελεύθερη.

Συναυλία εγχόρδων με τίτλο «Στην εποχή του Μπαρόκ», από τη μουσική σχολή του Κωνσταντίνου Λεοντάρη, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024,  ώρα 18.30. Συμμετέχουν οι μουσικοί Κωνσταντίνος Λεοντάρης, Ευριπίδης  Παππάς, Μαρίνα Βλάχου, Σπύρος Σιλήρας (Βιολί), Αλέξανδρος Δήμος (Βιόλα), Θεόδωρος Σκούρτης, Ανθή Παντώστη (Τσέλο). Είσοδος ελεύθερη.

 

Θεματική ξενάγηση στην νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, με τίτλο «Βασίλης Χαρίσης. (Ανα)πλάθοντας χώρους ζωής και ιστορίας», την Παρασκευή 17 Μαΐου, ώρα 11:00. Το αρχιτεκτονικό έργο του γιαννιώτη Βασίλη Χαρίση, περιέλαβε αναστηλώσεις αρχαίων και βυζαντινών μνημείων και παραδοσιακών κτιρίων, διαμορφώσεις μνημειακών συνόλων και ιστορικών τόπων, παρεμβάσεις σε υπαίθριους - δημοσίους χώρους, σχεδιασμό νέων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει η αρχαιολόγος Χαρά Καππά. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Στον σοφρά τ’ Αλή Πασά”, στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων (Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων), την Παρασκευή 17 Μαΐου, για μαθητές Δημοτικού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί μέρος της μουσειοπαιδαγωγικής δράσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια» και πραγματεύεται τις διατροφικές συνήθειες των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων των Ιωαννίνων (Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων) κατά την όψιμη οθωμανική περίοδο. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι Σταματία Κορτζή και Σοφία Κίγκα.

 

Το Σάββατο 18 Μαΐου, η είσοδος στα Μουσεία είναι ελεύθερη.

 

                                    Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Εφορείας                                                                                                                    

Ιωάννης Χουλιαράς                                                               

      Αρχαιολόγος

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και παραρτήματα

Δευτέρα-Κυριακή (εκτός Τρίτης):  08.30-20.00

Δευτέρα-Κυριακή (εκτός Τρίτης): 08.30- 20.00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001089

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2561025989, 39580

 

www.efaioa.gr

www.amio.gr

                                                           http://www.facebook.com/amio.gr

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα →
Ιωάννινα και Schwerte συνεργάζονται πιό στενά με πρώτο στόχο τη διασύνδεση του «Β. Πύρρος» με την Γερμανία

14 - 05 - 2024

Ιωάννινα και Schwerte συνεργάζονται πιό στενά με πρώτο στόχο τη διασύνδεση του «Β. Πύρρος» με την Γερμανία

Οι βάσεις για περεταίρω επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δήμων του Schwerte και των Ιωαννίνων μπήκαν σήμερα στα Γιάννενα τα οποία υποδέχτηκαν την 25μελή αποστολή με επικεφαλής το δήμαρχο, Δημήτρη Αξούργο. Την αποστολή καλωσόρισε ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

Είχε προηγηθεί συνάντηση εργασίας με τον ομόλογό του, και στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στην οποία μετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ιωαννιτών, από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, μετά από πρόσκληση του δημάρχου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν και στα οποία συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων δήμων αφορούν την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις εμπορικές συναλλαγές, με συμμετοχή σε εκθέσεις και εκδηλώσεις, την τουριστική ανάπτυξη και τη διπλωματία των πόλεων καθώς και την κοινή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε η διασύνδεση της Γερμανίας με το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον κ. Αξούργο στη διάρκεια της πρώτης θητείας του δημάρχου Ιωαννίνων, η οποία οδήγησε στην αδελφοποίηση των δύο δήμων.

Ακολούθως στάθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν κάνοντας λόγο για μια δυναμική και πολυεπίπεδη συνεργασία.

Αναφερόμενος στο κυριότερο θέμα, αυτό της αεροπορικής διασύνδεσης των Ιωαννίνων με την Γερμανία, ο κ. Μπέγκας τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα αυτό απασχολεί το δήμο μας, προσθέτοντας όμως ότι πλέον ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε πιο οργανωμένα.

«Χαίρομαι γιατί από την πλευρά του κ. Αξούργου επανεπιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον που υπάρχει και στη Γερμανία και πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε το στόχο μας. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι κοινή, αλλά αυτή τη φορά να γίνει πιο σοβαρά και μεθοδικά σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία τα οποία και θα φροντίσω να ενημερώσω άμεσα. Ο τόπος μας έχει δυνατότητες ανάπτυξης και αξίζει να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε τις υποδομές μεταφορών που οφείλουμε να έχουμε. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων είναι η πύλη που θα μας ενώσει πιο σύντομα με την Ευρώπη ώστε να μεγιστοποιήσουμε το κομμάτι της αγοράς που μας αναλογεί», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Από την πλευρά του ο κ. Αξούργος, αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για την υποδοχή, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Χαίρομαι που βρίσκομαι ξανά στα Γιάννενα, αυτή τη φορά περισσότερο ως επισκέπτης και λιγότερο ως πολιτικός. Έφερα μαζί μου 25 συνδημότες μου από το Schwerte πολλοί εκ των οποίων έρχονται πρώτη φορά στην Ελλάδα και μου δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την περιοχή των Ιωαννίνων. Ήταν και δική τους απορία γιατί, εφόσον τα Γιάννενα διαθέτουν διεθνές αεροδρόμιο, δεν υπάρχει πτήση από τη Γερμανία. Συζητήσαμε με τον κ. Μπέγκα το θέμα αυτό και εύχομαι να τα καταφέρουμε να εδραιώσουμε απευθείας πτήσεις από την περιοχή του Ντίσελντορφ στα Γιάννενα διότι το ενδιαφέρον από Γερμανικής πλευράς είναι υπαρκτό.»

Μαζί με τον κ. Αξούργο στα Γιάννενα βρέθηκε και ο δήμαρχος του δήμου Shtime του Κοσσόβου, Qemajl Aliu, με τον οποίο έχει στενή συνεργασία.

Στόχος της παρουσίας του στα Γιάννενα είναι να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να ξεκινήσει μια παρόμοια συνεργασία και με το δήμο μας.

«Είναι τιμή μου που είμαι σήμερα εδώ, απέναντι στους εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου των Ιωαννίνων ώστε να βρούμε κοινά σημεία προκειμένου να συνεργαστούμε με τα Ιωάννινα όπως κάνουμε ήδη με το δήμο του Schwerte», επισήμανε ο κ. Aliu.

Χαιρετισμό στην Γερμανική αποστολή απεύθυνε και ο πρώην Δήμαρχος, Δημήτρης Παπαγεωργίου, καθώς η επίσημη αδελφοποίηση των δύο δήμων έγινε στη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής περιόδου.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την αδελφοποίηση μεταξύ των δήμων μας και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα διευρυνθεί. Εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

 

Υποδοχή ποδηλατών

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η υποδοχή τεσσάρων ποδηλατών, των Χρυσοβαλάντη Καρασακαλίδη, Peter Schubert, Werner Schröder και Harald Miehe, οι οποίοι ξεκίνησαν από τις 20 Απριλίου από το Schwerte με προορισμό τα Γιάννενα  κάνοντας μια διαδρομή περίπου 2.100 χιλιομέτρων με 23 ενδιάμεσους προορισμούς μέσα από τις Άλπεις, την ιταλική ακτή της Αδριατικής, το Μπάρι και από εκεί στην Ήπειρο και τα Ιωάννινα.

Σκοπός της ποδηλατικής περιήγησης δεν ήταν μόνο να τονίσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων Schwerte και Ιωαννίνων, αλλά ήταν επίσης μέρος μιας εκπαιδευτικής εκδρομής που διοργάνωσε η ομάδα εργασίας των Ιωαννίνων στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με το δήμο του Schwerte.

«Είναι σημαντικό οι ενεργοί πολίτες να κάνουν πράξη την αδελφοποίηση μεταξύ των δύο δήμων και να στέλνουν μηνύματα συνεργασίας», είπε ο κ. Μπέγκας υποδεχόμενους τους ποδηλάτες.

«Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Πρώτος στόχος μας ήταν φτάσουμε όλοι υγιείς, κάτι που το καταφέραμε. Φτάσαμε στην ώρα μας, κάτι που είναι επίσης σημαντικό. Χαίρομαι που βρίσκομαι στα Γιάννενα μετά από το πέρασμά μας από πολλές χώρες», δήλωσε εκ μέρους των ποδηλατών, ο Χρυσοβαλάντης Καρασακαλίδης.

Διαβάστε περισσότερα →
Τα Γιάννενα γίνονται σκηνικό για ταινία Bollywood-Ανοίγουν δρόμοι για τουριστική προβολή στην Ινδία

14 - 05 - 2024

Τα Γιάννενα γίνονται σκηνικό για ταινία Bollywood-Ανοίγουν δρόμοι για τουριστική προβολή στην Ινδία

Σκηνικό για ταινία του Bollywood θα αποτελέσουν τα Γιάννενα καθώς Ινδική εταιρία παραγωγής επέλεξε την πόλη μας για να πραγματοποιήσει τα γυρίσματά της τα οποία θα γίνουν φέτος το καλοκαίρι.

Από την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα θα γίνουν κάποιες πρώτες κινηματογραφήσεις τοπίων.

Στα Γιάννενα βρίσκεται ήδη ο υπεύθυνος παραγωγής, Sunny Pariani, ο οποίος είχε συνάντηση με το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, μετά από πρωτοβουλία των Στάθη Σιούτη και Αχιλλέα Παπαευθυμίου.

Ο κ. Pariani ενημέρωσε το δήμαρχο για την παραγωγή, δήλωσε ενθουσιασμένος από την περιοχή μας, ενώ αναφέρθηκε και στις προοπτικές συνεργασίας που ανοίγονται μεταξύ της χώρας του και των Ιωαννίνων.

«Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για τη συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο. Ήταν χαρά μου να μάθω περισσότερα για την περιοχή των Ιωαννίνων.

Είμαι ενθουσιασμένος για το γεγονός  ότι η εταιρεία παραγωγής επέλεξε τη γοητευτική περιοχή των Ιωαννίνων ως τοποθεσία για το επερχόμενο bollywood έργο της. Αυτή η περιοχή προσφέρει τη μοναδική αισθητική και μια ζωντανή κοινότητα που αναζητούσαμε για αυτό το έργο.

Επιπλέον, η εταιρία μου The Greek Life Inc, η οποία ειδικεύεται στις Υπηρεσίες Διαχείρισης Προορισμού θα χαρεί ιδιαιτέρως να αναδείξει τη ζωντανή αισθητική, την ιστορία, τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομία των Ιωαννίνων σε ένα ευρύτερο κοινό.

Αυτή η προβολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και τους κατοίκους της», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Pariani.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος σημείωσε τα ακόλουθα:

«Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά τα Ιωάννινα επιλέγονται από τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές προκειμένου να αποτελέσουν το σκηνικό τους. Η επιλογή αυτή η οποία πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας μας και φτάνει μέχρι και το Bollywood δεν είναι τυχαία. Τα Γιάννενα με την πλούσια παράδοσή τους, το απαράμιλλο φυσικό τοπίο τους και τις ανέσεις που προσφέρουν ως ένας σύγχρονος προορισμός αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για την φιλοξενία τηλεοπτικών και κινηματογραφικών συνεργείων, προσφέροντας τις κατάλληλες συνθήκες δουλειάς για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Μέσα από τέτοιες παραγωγές ο τόπος μας μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει, καθώς του δίνεται η δυνατότητα να ‘’ταξιδέψει’’ σε μέρη και χώρες πολύ μακρινές. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Pariani στον οποίο δήλωσα ότι ο δήμος μας θα είναι στο πλευρό του σε ότι χρειαστεί».

Με τον υπεύθυνο παραγωγής συναντήθηκε και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χρήστος Τάτσης, όπου συζήτησαν τις προοπτικές που ανοίγονται στην περιοχή μας μέσα από αυτή τη συνεργασία.

«Η Ινδία είναι μια τεράστια αγορά την οποία μπορεί να μην έχουμε μέχρι σήμερα προσεγγίσει, αλλά η επιλογή των Ιωαννίνων για τα γυρίσματα μιας ταινίας του Bollywood ανοίγουν ένα δίαυλο επικοινωνίας που είναι στο χέρι μας να τον διατηρήσουμε ενεργό και να τον χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας, τόσο σε τουριστικό όσο και πολιτιστικό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Τάτσης.

Διαβάστε περισσότερα →
Εργαστηρι για την τεχνη της συρματερης Τεταρτη 8 και Πεμπτη 9 Μαιου

08 - 05 - 2024

Εργαστηρι για την τεχνη της συρματερης Τεταρτη 8 και Πεμπτη 9 Μαιου

Στο πλαίσιο του Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει δημιουργικό εργαστήρι με τίτλο «Η τέχνη της συρματερής», για ενήλικες, την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαΐου (ώρα 16:00), στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Στις δύο συναντήσεις του εργαστηρίου, ο αργυροτεχνίτης Χρήστος Τσουμάγκας θα μυήσει τους συμμετέχοντες στην παραδοσιακή γιαννιώτικη τεχνική της συρματερής ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους κοσμήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας, τις Κυριακές 12, 19 και 26 Μαΐου, η είσοδος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας είναι ελεύθερη για όλους.

 

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)

 

ΠΙΟΠ | Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων

Τ: 2651064065 | www.piop.gr 

Διαβάστε περισσότερα →
Μουσικη βραδια κιθαρας Τεταρτη 22 Μαιου

08 - 05 - 2024

Μουσικη βραδια κιθαρας Τεταρτη 22 Μαιου

Το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων οργανώνει την Τετάρτη 22 Μαΐου και ώρα 19:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζής (Παλιά Σφαγεία), «Μουσική βραδιά κιθάρας».

 

Συμμετέχουν μαθητές της Σχολής Κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, των τάξεων των καθηγητών: Μελίνα Βλάχου, Φωτεινή Κοτσιάφτη, Γιάννης Μάνος, Αλέξης Μπάγιας, Φωτεινή Τσουμάνη.

 

Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε περισσότερα →
Μαιος, Μηνας Γιαννιωτικης Αργυροτεχνιας

30 - 04 - 2024

Μαιος, Μηνας Γιαννιωτικης Αργυροτεχνιας

Η τέχνη του ασημιού στα Ιωάννινα, και την Ήπειρο ευρύτερα, έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές προεκτάσεις, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορικής ταυτότητας της πόλης. Κομβικής σημασίας στιγμή, υπήρξε η εγγραφή της Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, το 2023.

Με αυτήν την αφορμή, ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ.), το Σωματείο Ασημουργών Μεταλλοτεχνιτών Ιωαννίνων «Η Γιαννιώτικη Τέχνη» και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με το Μουσείο Αργυροτεχνίας του, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού,  παρουσιάζουν ένα πλέγμα δράσεων. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της εγγραφής του στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο για την ανάδειξη και ενίσχυση της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας στα Ιωάννινα. Παράλληλα, επιδιώκεται η καταγραφή ζητημάτων που απασχολούν τον σύγχρονο αργυροτέχνη, η επίλυση των οποίων κρίνεται αναγκαία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του επαγγέλματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μάιος ανακηρύσσεται εφεξής «Μήνας Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας» και οι συνεργαζόμενοι φορείς οργανώνουν, αρχής γενομένης από φέτος, ποικίλες ενέργειες και δράσεις.

Ο μήνας θα ξεκινήσει με την κεντρική πανηγυρική εκδήλωση στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα Ιωάννινα, στις 15 Μαΐου και ώρα 19:00. Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

 • Χαιρετισμούς
 • Προβολή οπτικοακουστικού υλικού
 • Ομιλία εκ μέρους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού για τη σημασία της εγγραφής της Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 • Επίδοση πιστοποιητικού εγγραφής από την κ. Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
 • Μουσικό πρόγραμμα με Σύνολο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Έργα Μ. Θεοδωράκη και Μ. Χατζιδάκι. Συμμετέχουν: Βάσω Αρλέτου (βιολί), Σπύρος Ζαπάντης (βιολί), Μαριάνθη Καψάλη (βιόλα), Απόστολος Παπαπέτρος (κοντραμπάσο)/ Ειρήνη Ζάγκλη (πιάνο).

 

Στις δράσεις για τον Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας περιλαμβάνονται επίσης:

 • Ø Κύκλος συνεντεύξεων με ασημουργούς και παρεμβάσεων από εκπροσώπους αρμόδιων φορέων, οι οποίοι θα μιλήσουν στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων για τη Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία και τη σημασία της εγγραφής της στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι συνεντεύξεις θα μεταδοθούν κατά τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές, το μεσημεριανό μαγκαζίνο και τις απογευματινές εκπομπές λόγου και τέχνης του Δημοτικού Ραδιοφώνου 98,7 FM.

 

 • Ø Ανοιχτά εργαστήρια και επίδειξη παραδοσιακών τεχνικών Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας από ασημουργούς στο ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ.:
 • «Χύτευση στο χώμα», επίδειξη από τον Χρήστο Σιαπατόρη, στις 10 & 17 Μαΐου (ώρα 18:00), στη Διαδραστική Αίθουσα της Τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας.
 • «Τεχνικές αναπαράστασης σχεδίων και μοτίβων σε μέταλλο» από τους Δημήτρη Πανταζή και Ηλία Χαρίτο, στις 11 Μαΐου (ώρα 11:00), στη Διαδραστική Αίθουσα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.
 • «Κατασκευή ασημένιων κοσμημάτων. Διατήρηση της παράδοσης με σύγχρονα μέσα» από τον Νίκο Γκόλα, στις 16 Μαΐου (ώρα 10:00), Εργαστήριο 208, 1ος όροφος.
 • «Παραμετρικός σχεδιασμός και ψηφιακή κατασκευή κοσμημάτων με τριδιάστατη εκτύπωση» από τους Ευάγγελο Πανταζή και Ιάσωνα Πανταζή (Topotheque/ FabLab), στις 18 Μαΐου (ώρα 12:00), Εργαστήριο 119, ισόγειο.
 • «Συρματερή Τεχνική» από τον Κωνσταντίνο Ζερβό, στις 20 Μαΐου (ώρα 17:30), στη Διαδραστική Αίθουσα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.
 • «Εκκλησιαστικά Σκεύη» από τον Λεοντάρη Ζήδρο, στις 22 Μαΐου (ώρα 11:00), στη Διαδραστική Αίθουσα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.
 • «Επίδειξη κατασκευής ενός χειροποίητου κοσμήματος από την αρχή μέχρι το τέλος και δημιουργία πλάκας κράματος ασημιού 925» από τον Γεώργιο Ζαραβέλλα (Cyttaro), στις 23 Μαΐου (ώρα 19:00), Εργαστήριο 220, 1ος όροφος.
 • «Συρματερή Τεχνική» από τον Φαίδωνα Ηλία, στις 25 Μαΐου (ώρα 11:00), στη Διαδραστική Αίθουσα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.

*Για τη διεξαγωγή όλων των εργαστηρίων απαιτείται ελάχιστος αριθμός 5 και μέγιστος 15 συμμετοχών. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στα εργαστήρια και στην επίδειξη θα πρέπει να επικοινωνήσουν το αργότερο 2 ημέρες πριν την αντίστοιχη ημερομηνία, όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί, στο τηλέφωνο 26510 27650 (Δευτέρα και Τετάρτη 9:30-17:30, Τρίτη Πέμπτη και Σάββατο 9:30-14:30 και 17:30-20:30, Σάββατο 9:30-20:00).

 

 • Ø Ημερίδα για τα ζητήματα που απασχολούν τους αργυροτέχνες σήμερα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα συναρμόδια υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους θεσμικούς φορείς. Στόχος της ημερίδας είναι να τεθούν από τους ίδιους τους αργυροτέχνες οι ανάγκες του κλάδου σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου, κατάρτισης και επιχειρηματικότητας. Αναλυτικές πληροφορίες για την ημερομηνία πραγματοποίησης της ημερίδας και το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

 • Ø Παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τη Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία. Μέσα από αυτή την οπτικοακουστική καταγραφή θα αναδειχθεί η σχέση της τέχνης με την ιστορία της πόλης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο παρόν, στα νέα δεδομένα και τις προοπτικές του επαγγέλματος.

 

 • Ø Ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, τις Κυριακές 12, 19 και 26 Μαΐου, και δράσεις από το ΠΙΟΠ, για μικρούς και μεγάλους, καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
 • «Όταν η φωτιά συνάντησε τη μεταλλουργία»-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α΄-Δ΄ Δημοτικού (καθημερινά, εκτός Τρίτης, κατόπιν προσυνεννόησης με το Μουσείο, στο τηλ. 26510 64065).
 • «Ασημένια Στολίδια»-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ε’-ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου (καθημερινά, εκτός Τρίτης, κατόπιν προσυνεννόησης με το Μουσείο, στο τηλ. 26510 64065).
 • Παιχνίδι ψηφιακής εφαρμογής «Κυνήγι χαμένου θησαυρού: Η ρόκα του Πασά» για μαθητές Δ- ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου (καθημερινά, εκτός Τρίτης, κατόπιν προσυνεννόησης με το Μουσείο,) και για οικογένειες με παιδιά, 9-15 ετών, στις 11 & 25 Μαΐου, κατά την επίσκεψη στο Μουσείο (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
 • «Η τέχνη της συρματερής»-Δημιουργικό εργαστήρι κατασκευής συρματερού κοσμήματος, για ενήλικες, από τον αργυροτεχνίτη Χρήστο Τσουμάγκα, στις 8 & 9 Μαΐου, ώρα 16:00 (κατόπιν κράτησης, στο τηλ. 26510 64065).
 • «Ασημένιες μνήμες»-Κλειστός κύκλος εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με ήπια άνοια, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων (15/5, 29/5, 12/6, 26/6).

 

 Δείτε αναλυτικά όλες τις δράσεις που εντάσσονται στον Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας εδώ

 

Διαβάστε περισσότερα →
Συνενωση δυναμεων για την τουριστικη και οικονομικη αναπτυξη των Ιωαννινων

29 - 04 - 2024

Συνενωση δυναμεων για την τουριστικη και οικονομικη αναπτυξη των Ιωαννινων

   Για τις πρωτοβουλίες και το πλαίσιο προτάσεων του δήμου Ιωαννιτών, με σκοπό τον  εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, ενημερώθηκαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των τοπικών επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων και Ενώσεων, κατά τη συνάντηση εργασίας που έγινε το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου με θέμα: «Τουρισμός και Επιχειρηματικότητα, το νέο εμπλουτισμένο Τουριστικό Προϊόν του ‘‘προορισμού Ιωάννινα’’, προτάσεις για την ανάπτυξη και την προώθηση».

  Την πρόσκληση απηύθυναν, ο αντιδήμαρχος Εμπορίου, Τουρισμού και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Χρήστος Τάτσης και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα Διπλωματίας Πόλεων, Τουριστικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Στέφανος Ζέρβας.

  Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη για συμπόρευση όλων των θεσμικών φορέων και των παραγωγικών δυνάμεων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση μίας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με αναγνωρισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, εξωστρεφή διεύρυνση και σταθερή ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Στο σχετικό κάλεσμα για την επιτυχία του εγχειρήματος, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Τάτσης είπε, ανάμεσα στα άλλα: «Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια απ’ όλους, με έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό, με όραμα και στόχευση, για να καταφέρουμε  φτάσουμε στον τελικό στόχο, ώστε να κάνουμε τον προορισμό ‘‘Ιωάννινα’’ σημείο αναφοράς  στο παγκόσμιο τουριστικό  χάρτη. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό, στην παρούσα φάση, να λάβουμε υπόψη μας πως, αν η όποια μελλοντική διαχείριση του προορισμού-προώθηση δεν είναι στρατηγικά στοχευμένη, μπορεί να είναι καταστροφική».

Ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, Στέφανος Ζέρβας επισήμανε ότι «η επόμενη μέρα, απαιτεί συνέργεια από κοινού μεταξύ τοπικών επιχειρήσεων, Ακαδημαϊκών Οργανισμών, Φορέων-Ενώσεων-Συλλόγων, των  δήμων, της Περιφέρειας και του Επιμελητήριου, για κοινή στρατηγική και στόχευση. Χρειάζεται υιοθέτηση μιας εξειδικευμένης και ενιαίας στρατηγικής προβολής του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος και εμπλουτισμό, με ενίσχυση-έμφαση της εικόνας, μεταξύ άλλων, ως ένας προορισμός με υψηλής ποιότητας διατροφικά προϊόντα, σύγχρονες υποδομές, ‘‘υγειονομικά ασφαλής’’, που προσφέρει εναλλακτικές και εξατομικευμένες υπηρεσίες, αλλά και καλή σχέση ποιότητας-τιμής». 

 Στη συνάντηση, συμμετείχαν, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, Θεόδωρος Βαντόλας, εκ μέρους του Επιμελητηρίου ο Αλέξανδρος Γοργόλης και ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης, ο πρόεδρος της  Ένωσης Εστίασης Ιωαννίνων, Δημήτριος Τάτσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Νομού Ιωαννίνων «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος», Μιχαήλ Ψήνας και τα μέλη, Φλώρα Αθανασίου, Άγγελος Λεοντίου και Βασίλειος Ντούτσης, και από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Μάθησης, καθηγητής Ξενοφώντας Μπήτσικας.

 Τον κύκλο των επαφών, είχε ανοίξει ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας,  κατά τη συνάντησή του, στις 12 Απριλίου, με δημάρχους και εκπροσώπους των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

 

 

Διαβάστε περισσότερα →
Επιτυχημενη η συμμετοχη του δημου Ιωαννιτων στη Διεθνη Εκθεση Τουρισμου «Τravel Expo» στην Κυπρο

23 - 04 - 2024

Επιτυχημενη η συμμετοχη του δημου Ιωαννιτων στη Διεθνη Εκθεση Τουρισμου «Τravel Expo» στην Κυπρο

Αντιπροσωπεία του Δήμου Ιωαννιτών επισκέφτηκε την Κύπρο το διάστημα 18-22 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού “Travel Expo”. Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετείχε στην συγκεκριμένη Έκθεση στο stand της Περιφέρειας Ηπείρου στο περίπτερο του ΕΟΤ. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Ηλίας Γκαρτζονίκας και η Διευθύντρια τμήματος Τουρισμού,Ιουλία Μαρκούλα,  ενώ το Δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος  Εμπορίου, Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού, Χρήστος Τάτσης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Πολιτιστικών Θεσμών και  Εκδηλώσεων, Μηνάς Πασχόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Κωνσταντίνος Μπαμπασίκας και ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Διπλωματίας Πόλεων, Τουριστικής & Επιχειρηματικής ανάπτυξης, Στέφανος Ζέρβας.

Οι στόχοι της αντιπροσωπείας του Δήμου Ιωαννιτών ήταν: α) η προσπάθεια αεροπορικής επανασύνδεσης Λάρνακας - Ιωαννίνων, β) η περαιτέρω διείσδυση  -  προώθηση του νέου εμπλουτισμένου Τουριστικού Προϊόντος του Προορισμού «Ιωάννινα», γ) η ενίσχυση-ανάπτυξη  της παρουσίας των Ιωαννίνων  σε  τομείς Διπλωματίας Πόλεων, του Τουρισμού & του Πολιτισμού με τις αδελφοποιημένες  πόλεις της  Αγίας Νάπας και Λεμεσού και δ) η διεκδίκηση - κοινή συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών σε  Ευρωπαϊκά  Προγράμματα & Project με τους Δήμους  της Λεμεσού, της Αγίας Νάπας καθώς και Ακαδημαϊκών - Εκπαιδευτικών  και Επιχειρηματικών Οργανισμών.

Για τον λόγο αυτό υπήρξαν προγραμματισμένες συναντήσεις B2B  της αντιπροσωπείας τόσο στην Έκθεση όσο και εκτός Έκθεσης, με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη της Κύπρου, όπως με τον Υφυπουργό Τουρισμού της Κύπρου κ. Κώστα Κουμή, ο οποίος μάλιστα  είναι θερμός υποστηρικτής του προορισμού των Ιωαννίνων και συμμετείχε στη 1η  πτήση που έγινε από την Λάρνακα στα Ιωάννινα με της εταιρεία ΤUS το 2017,  με Γενικούς διευθυντές του Υπουργείου Τουρισμού & Παιδείας της Κύπρου, με την Διευθύντρια Ανάπτυξης , Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του αεροδρομίου της Λάρνακας κα Μαρία Κουρουπή, τον κ. Πέτρο Σαγάνα, Προϊστάμενο υπηρεσίας ΕΟΤ Κύπρου, με μεγάλους Τ.Ο. και Τουριστικά Γραφεία της Κύπρου.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν και προγραμματισμένες συναντήσεις με το Δήμαρχο Λεμεσού κ. Νικολαΐδη και τους συνεργάτες του κ. Νεόφυτο Χαραλαμπίδη(Αντιδήμαρχο) και  Κώστα Γιαλλούρο (ΔΣ), καθώς και με το Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Χρἰστο Ζανέττου, για θέματα αναβάθμισης της συνεργασίας μεταξύ των αδελφοποιημένων Δήμων,  της Δικτύωσης Πόλεων και την ανταλλαγή και υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων αξιολογούνται με ιδιαιτέρως θετικό πρόσημο γιατί το ενδιαφέρον της αγοράς της Κύπρου για τον προορισμό «Ιωάννινα» και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αποδείχτηκε πολύ υψηλό, γεγονός που φάνηκε έντονα εξαιτίας της μεγαλύτερης επισκεψιμότητας σε σύγκριση με τα άλλα περίπτερα του ΕΟΤ που είχε το stand της Ηπείρου στην Έκθεση.

Επιπρόσθετα στις στοχευμένες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση, ενδιαφέρον και πρόθεση να δρομολογηθούν σημαντικά υποστηρικτικά εργαλεία και πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της διασύνδεσης της Κύπρου με την περιοχή μας.

Από πλευράς Δήμου Ιωαννιτών στην εκπροσώπηση της Έκθεσης, συμμετείχαν οι υπάλληλοι του Τμήματος Τουρισμού κ. Ε. Μπασογιάννη (Προϊσταμένη)και ο κ. Αιμ. Νέος οι οποίοι έκαναν την παρουσία τους αισθητή και συνεισέφεραν τα μέγιστα ώστε να προωθηθεί η καλύτερη δυνατή εικόνα του προορισμού στους πολυάριθμους επισκέπτες.

 

Διαβάστε περισσότερα →
Συναυλίες στην Αγία Μαρίνα την Τετάρτη 24 Απριλίου

23 - 04 - 2024

Συναυλίες στην Αγία Μαρίνα την Τετάρτη 24 Απριλίου

Την Τετάρτη, 24 Απριλίου και ώρα 20:30, στην Ιερά Μνημειακή Βασιλική Αγίας Μαρίνης, θα παρουσιαστεί μουσικό θρησκευτικό αναλόγιο για φωνή και πιάνο. Η υψίφωνος Ελεάνα Βάσιου θα ερμηνεύσει μελωδικά και αφηγηματικά αποσπάσματα, που αφορούν το Θείο Πάθος, με τίτλο «Μὴ ἐποδύρου μου, Μῆτερ». Στο πιάνο συνοδεύει η Γεωργία Αναστάση.

 

Την ίδια μέρα, Τετάρτη 24 Απριλίου και ώρα 21:00, θα ακολουθήσει συναυλία με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών. Μουσική διεύθυνση: Άγγελος Αντώνογλου.

 

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται σε συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και της Ενορίας Αγίας Μαρίνης Ιωαννίνων με το Δήμο Ιωαννιτών και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Πολιτιστικών Θεμάτων και Εκδηλώσεων του Δήμου Ιωαννιτών.

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Διαβάστε περισσότερα →
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

18 - 04 - 2024

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνω,ν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρουσιάζουν το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 8.30 μ.μ., στην αίθουσα «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Πασχαλινή Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.

Θα ακουστούν έργα των: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Μπένζαμιν Μπρίτεν και Ντιμίτρι Σοστακόβιτς σε μουσική διεύθυνση Φοίβου Παπαδόπουλου.

 

Σολίστ:

Ειρήνη Δόβα, σοπράνο

Νίκος Κυπριώτης, τρομπέτα

Ελένη Κολιού, πιάνο

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ:

«Sinfonia» από την καντάτα bwv 4,

«Ο Χριστός βρισκόταν στα δεσμά του θανάτου» Καντάτα bwv 51,

«Δοξάστε απανταχού τον Θεό».

 

Μπένζαμιν Μπρίτεν:

«Απλή συμφωνία»

ΙΙΙ – Συναισθηματική Σαραμπάντα.

 

Ντιμίτρι Σοστακόβιτς:

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε Φα μείζονα, έργο 102

Ι Allegretto

II Andante

III Allegro.

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων θα αναχωρήσει το Σάββατο 27 Απριλίου και ώρα 19:50 για να μεταφέρει δωρεάν τους θεατές, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη συναυλία. Αναχώρηση από την αφετηρία του Αστικού ΚΤΕΛ, στην πλατεία, (στο ρολόι, μετά την πιάτσα με τα ταξί).  

Διαβάστε περισσότερα →
«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ στο Καμπέρειο Θέατρο

28 - 03 - 2024

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ στο Καμπέρειο Θέατρο

Πρόκειται για ένα έργο του 20ου αιώνα, στο οποίο παρακολουθούμε ένα απόγευμα από τη ζωή της Κλαιρ και της Σολάνζ, των υπηρετριών της Κυρίας. Κάθε φορά που εκείνη λείπει, οι δυο τους, μέσα στα στενά όρια του σπιτιού της Κυρίας, παίζουν ένα παιχνίδι προσπαθώντας να απελευθερωθούν από τη ζωή που τους πνίγει. Το έργο του Ζενέ, μία σύγχρονη τραγωδία που γράφτηκε τη δεκαετία του ’60, είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία των αδελφών Παπέν, που συγκλόνισε τη Γαλλία τη δεκαετία του ’30. Όλες οι παραστάσεις θα είναι προσβάσιμες σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Οι παραστάσεις της Κυριακής θα περιλαμβάνουν απτική περιήγηση και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη και υπέρτιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα.

Παραγωγή:

Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων

Συντελεστές:

Μετάφραση: Έλσα Ανδριανού Σκηνοθεσία: Γιάννης Κοντός Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Ιωάννα Λισγάρα Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Λαγδάς Φωτισμοί: Ορέστης Τάτσης Βοηθός σκηνοθέτη & ηχητική περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη: Μαρία Κεβρεκίδου Βοηθός σκηνογράφου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Λάουρα Τσιάτη Φωτογραφίες: Κατερίνα Κούρου Ηχολήπτης: Δημήτρης Καραγεώργος Ηλεκτρολόγος: Βασίλης Μπαλάσκας Υπεύθυνος Σκηνής: Λευτέρης Καραμανωλάκης

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: Αφροδίτη Αθανασιάδου, Κίκα Ζαχαριάδου, Γιάννης Κοντός

Χώρος: Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα (Παπαδοπούλου 11, Ιωάννινα) Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Από τις 28 Μαρτίου έως και τις 28 Απριλίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00.

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

 

Διαβάστε περισσότερα →
Απόκριες στα Γιάννενα

05 - 03 - 2024

Απόκριες στα Γιάννενα

Ο δήμος Ιωαννιτών γιορτάζει τις φετινές Απόκριες με τζαμάλες, καρναβάλι, γαϊτανάκια και λάτιν ρυθμούς.

 

Αναλυτικά:

 

Την Κυριακή της Απόκρεω, 10 Μαρτίου, στις 12:00, στα Λιθαρίτσια, πολιτιστικοί σύλλογοι, και όχι μόνο, θα χορέψουν το παραδοσιακό γαϊτανάκι και θα παρουσιάσουν δρώμενα της Αποκριάς. Τη διοργάνωση έχει το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του δήμου Ιωαννιτών.

 

Συμμετέχουν:

Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελιάς

Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφιθέας

Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικής

Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδαμιτσίων – Άμμου

Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά

Πολιτιστικός Σύλλογος Κοσμηράς

Πολιτιστικός Σύλλογος Κρύας

Πολιτιστικός Σύλλογος Λούτσας

Πολιτιστικός Σύλλογος Μπάφρας

Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανιάς

Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοτοπίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρακίου

Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Κάστρο»

Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων Ιωαννίνων

Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών

Χορευτικός Όμιλος Χουλιαράδων

5ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων

 

Στον πεζόδρομο της οδού Μιχαήλ Αγγέλου, δίπλα στην Περιφέρεια Ηπείρου, την Τρίτη 12 Μαρτίου, στις 20:00, η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής του δήμου Ιωαννιτών θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με ρυθμούς λάτιν. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Χρήστος Γεωργάνος.

 

 

Την Κυριακή της Τυρινής, 17 Μαρτίου, από τις 12 το μεσημέρι, παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων, χορός και κέφι στο Καρναβάλι του Κατσικά, που διοργανώνει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος. Το πάρτυ της έναρξης του Καρναβαλιού του Κατσικά θα γίνει το Σάββατο 9 Μαρτίου και ώρα 20:00, στην οδό Καλλάρη, σε συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσικά με το Σύλλογο Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννενα».

 

Την ίδια μέρα, 17 Μαρτίου, από νωρίς το απόγευμα σε όλες τις συνοικίες της πόλης ανάβουν οι παραδοσιακές τζαμάλες. Με τη συνδρομή του Δήμου Ιωαννιτών, που προσφέρει σε όλους τους συλλόγους άφθονο κρασί και ξύλα, μικροί και μεγάλοι χορεύουν, μεταμφιεσμένοι ή όχι, σε διπλές και τριπλές σειρές γύρω από την τζαμάλα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αργά το βράδυ, σερβίρεται και παραδοσιακή φασολάδα.  Φέτος, σε όλο το λεκανοπέδιο του δήμου Ιωαννιτών θα ανάψουν 72 τζαμάλες.

 

Τα Κούλουμα θα γιορταστούν στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου, ο δήμος Ιωαννιτών, από τις 12 το μεσημέρι, προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας: φασολάδα, λαγάνα, χαλβά, ελιές, τουρσί και άφθονο κρασί.

 

Καλές Απόκριες σε όλους.

 

 

Διαβάστε περισσότερα →