Τι τρέχει;

Δείτε τα τελευταία νέα και τις εκδηλώσεις που τρέχουν στα Ιωάννινα!

Νέο πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων από το δήμο Ιωαννιτών

02 - 06 - 2025

Νέο πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων από το δήμο Ιωαννιτών

Οκτώ διαδρομές γνωριμίας με τον ιστορικό πλούτο, την πολυπολιτισμική φυσιογνωμία, καθώς και τα φυσικά αξιοθέατα του τόπου μας, περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα «Μαθαίνω για την πόλη μου», που οργανώνει το Τμήμα Τουρισμού του δήμου Ιωαννιτών για όγδοη χρονιά.

Οι περιηγήσεις χαλαρωτικής ψυχαγωγίας θα διεξάγονται με τη βοήθεια έμπειρων και εξειδικευμένων ξεναγών και η είσοδος των συμμετεχόντων στους επισκέψιμους χώρους (μνημεία, μουσεία κ.α.), όπως και οι μετακινήσεις τους με λεωφορεία, θα γίνονται δωρεάν. 

Όπως είναι γνωστό, η υλοποίηση του προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα του δήμου προς τους δημότες.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Χρήστος Τάτσης επισήμανε ότι οι σαββατιάτικες και κυριακάτικες περιηγήσεις έχουν γίνει πλέον μία αγαπημένη συνήθεια και, από το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, φαίνεται πως έχουν καταξιωθεί ως μία πρωτοβουλία-θεσμός, που τον αγκαλιάζουν, όλο και περισσότερες Γιαννιώτισσες, όλο και περισσότεροι Γιαννιώτες.

Όπως είπε, μέσω του «εκπαιδευτικού» χαρακτήρα που περικλείουν οι συγκεκριμένες ξεναγήσεις του δήμου, ενισχύεται η συνεργασία στη συμμετοχική προσπάθεια για την καλύτερη προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος μας και, παράλληλα, οι δημότες απολαμβάνουν μία δωρεάν παροχή, που κάνει πιο ευχάριστα τα Σαββατοκύριακα. 

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του φετινού σχεδιασμού, γνωστοποίησε ότι, οι οκτώ διαδρομές, ανταποκρίνονται στην ανάγκη, κατά κάποιον τρόπο, για την παρουσίαση μίας αντιπροσωπευτικής εικόνας της ιστορικής, πολιτισμικής και γεωφυσικής ταυτότητας της πόλης μας.

Ο αντιδήμαρχος κάλεσε τους δημότες να πάρουν και φέτος μέρος στους δωρεάν «γιαννιώτικους περιπάτους» εξερεύνησης της ανεξάντλητης κληρονομιάς μας κι ευχαρίστησε, «για την ουσιαστική συνδρομή και συνεργασία στην υλοποίηση του προγράμματος, τόσο τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων, Γιάννη Χουλιάρα, τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, όσο και την τοπική διαχειρίστρια του Μουσείου Αργυροτεχνίας, Καλιρρόη Φωτίου και τη διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, ανά μήνα, προβλέπονται:

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1η: Σάββατο 14 Ιουνίου 2025, στις 11:00 π.μ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων-Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης (Περιήγηση στις απαρχές της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής, στα βήματα βασιλέων και ηγεμόνων, μάντεων και ιερέων. Η διαδικασία της «μύησης» ξεκινά μέσω των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου και κεφαλαιοποιείται εμπειρικά στο Μαντείο της Δωδώνης, ένα χώρο ιστορικά και συμβολικά φορτισμένο).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2η: Κυριακή 15 Ιουνίου 2025, στις 11:00 π.μ.

Στα μονοπάτια των αρχόντων και των ευεργετών

(Ταχυδρομείο-Οικία Κ. Φρόντζου-Οικία Παρλαπά-Οικία Πυρσινέλλα- Παπαζόγλειο-Καμπέρειο-Δημοτική Πινακοθήκη-Αρχοντικό Μίσιου.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3η: Σάββατο 21 Ιουνίου 2025, στις 11:00 π.μ.

Ιστορικό Κέντρο-Παλαιά αγορά

Γυαλί καφενέ-Παλαιά Αγορά-Λόρδου Βύρωνος και Ανεξαρτησίας-Στοά Λούλη-Χάνι Βρόσγου ως Ταμπάκικα…).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4η: Κυριακή 22 Ιουνίου 2025, στις 11:00 π.μ.

Σπήλαιο Περάματος-Λιγκιάδες

(Ξενάγηση στο Σπήλαιο και, στη συνέχεια, μετάβαση σε έναν τόπο μνήμης, που δεσπόζει αμφιθεατρικά επάνω από την πόλη των Ιωαννίνων, στο μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5η: Σάββατο 28 Ιουνίου 2025, στις 11:00 π.μ.

Γυάλινα και Μαλαματένια (Η διαδρομή αυτή, αποτελεί μια περιδιάβαση στα μυστικά μιας τέχνης δεμένης με την ίδια την ιστορία της πόλης… Ακολουθώντας το νήμα της αφήγησης που ξεκινά από το «Θησαυροφυλάκιο» και τον εκθεσιακό πολυχώρο του Ιτς Καλέ, συνεχίζεται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας και ολοκληρώνεται στο ΚΕΠΑΒΙ. Ένα αφηγηματικό «ταξίδι» στο παρελθόν και τα μυστικά μιας τέχνης ο παλμός της οποίας χτυπά ακόμη δυνατά, δίνοντας, όπως και τότε, έτσι και σήμερα, το στίγμα μιας πόλης… Αργυροφεγγούς).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6η: Κυριακή 29 Ιουνίου 2025, στις 11:00 π.μ.

Αρχαιολογικοί χώροι Καστρίτσας-Μεγάλου Γαρδικίου

(Ξενάγηση στο λόφο Καστρίτσας, ένα χώρο, ο οποίος σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών κατοικήθηκε από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους και ταυτίζεται με την Τέκμωνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Μολοσσών. Ακολουθεί επίσκεψη στον οχυρωμένο οικισμό- ακρόπολη του Μεγάλου Γαρδικίου, που αποτελεί τη βορειότερη από τις τρεις που φύλασσαν το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων κατά την αρχαιότητα. Ταυτίζεται με την αρχαία Πασσαρώνα, θρησκευτικό κέντρο του κράτους των Μολοσσών, και η ίδρυσή της που συνδέεται με το βασιλέα Πύρρο, τοποθετείται στο α’ μισό του 3ου αι. π.X.).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 7η: Σάββατο 5 Ιουλίου 2025, στις 11:00 π.μ.

Οχυρά Μπιζανίου-Χάνι Εμίν Αγά

(Μία διαδρομή, στα μονοπάτια της νεότερης ιστορίας της πόλης, στο σχέδιο οχύρωσής της και στις μάχες του ελληνικού στρατού εκείνες τις μέρες της δόξας και του ηρωισμού, παραμονές της απελευθέρωσης από τη μακραίωνη σκλαβιά… Ο ιστορικός περίπατος συνεχίζεται στο χάνι του Εμίν Αγά, που στέγασε το επιτελείο του ελληνικού στρατού).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 8η: Κυριακή 6 Ιουλίου 2025, στις 11:00 π.μ.

Σταυροδρόμι πολιτισμών (Η διαδρομή αυτή είναι ένα ταξίδι στην ιστορία, τις ρίζες και τον πολιτισμό τριών κοινοτήτων που συνυπήρξαν για αιώνες στην πόλη των Ιωαννίνων αφήνοντας στο διάβα του χρόνου το διακριτό στίγμα τους…. Ξεκινά από την Αγία Μαρίνα, Ιερό Ναό του Αγ. Αθανασίου (Μητρόπολη Ιωαννίνων) και συνεχίζεται στην Εβραϊκή Συναγωγή και το τέμενος του Ασλάν πασά) Βυζαντινό μουσείο.

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος θα συνεχισθεί το φθινόπωρο. 

 

Πληροφορίες και ενέργειες για συμμετοχή στο πρόγραμμα

  • Οι ξεναγήσεις θα διεξάγονται Σάββατο και Κυριακή, θα διαρκούν περίπου 3 ώρες και η εκκίνηση θα γίνεται στις 11 το πρωί, από συγκεκριμένα σημεία, ανάλογα με τη διαδρομή και με συνοδεία ξεναγού.
  • Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι τις 12 το μεσημέρι της τελευταίας Πέμπτης πριν την κάθε διαδρομή.
  • Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.
  • Οι αιτήσεις για συμμετοχή θα υποβάλλονται καθημερινά ηλεκτρονικά μέσω του email tourismioannina@gmail.com (με την αναγραφή του ονοματεπωνύμου και τηλεφωνικού αριθμού επικοινωνίας).
  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέγουν μία ή και περισσότερες διαδρομές, με βάση τη σειρά προτίμησής τους.
  • Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η ξενάγηση-περίπατος στους εξωτερικούς χώρους δε θα γίνεται.
  • Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, με βάση τη σειρά προτεραιότητας, θα ενημερώνονται για τα σημεία αφετηρίας κάθε διαδρομής και άλλες λεπτομέρειες από το Τμήμα Τουρισμού του δήμου, την τελευταία Παρασκευή πριν την ξενάγηση (τηλ: 26510 37017).
Διαβάστε περισσότερα →
«Χρυσή Τομή 2, ένα ταξίδι στις εικαστικές και παραστατικές τέχνες με έργα σύγχρονων συνθετών»

30 - 05 - 2025

«Χρυσή Τομή 2, ένα ταξίδι στις εικαστικές και παραστατικές τέχνες με έργα σύγχρονων συνθετών»

Ο Δήμος Ιωαννιτών, η Διεύθυνση Πολιτιστικών Θεσμών Εκδηλώσεων & Πολιτισμού και το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων συνεχίζουν τη συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής  Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / Εργαστήριο Βιντεοτέχνης – Οπτικοακουστικών Μέσων και την Ανώτερη Επαγγελματική και Ερασιτεχνική Σχολή Χορού της Αριστέας Λίτου για δεύτερη χρονιά.

Η παράσταση «Χρυσή Τομή 2, ένα ταξίδι στις εικαστικές και παραστατικές τέχνες με έργα σύγχρονων συνθετών» είναι μια μίξη σύγχρονης οργανικής και ηλεκτρονικής μουσικής, βιντεοτέχνης και σύγχρονου χορού και θα παρουσιαστεί την 1η Ιουνίου, στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στις 20:30.

Πιστεύοντας ότι η μουσική μπορεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις πλαστικές και παραστατικές τέχνες, καθιερώνουμε ένα νέο θεσμό, που προβάλλει τη διακαλλιτεχνικότητα ως μια νέα μορφή τέχνης, συμπορευόμενοι με τις απαιτήσεις της τέχνης σήμερα, που οδεύει στη ρευστότητα των ορίων μεταξύ των διαφορετικών ειδών της. Επιμέλεια: Νόρα Λέφα-Μελίνα Βλάχου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Διαβάστε περισσότερα →
Παρουσίαση του βιβλίου «Τρύπα στο ταβάνι»

30 - 05 - 2025

Παρουσίαση του βιβλίου «Τρύπα στο ταβάνι»

Τη συλλογή διηγημάτων της Αλέκας Πλακονούρη, με τίτλο «Τρύπα στο ταβάνι», θα παρουσιάσουν την Πέμπτη 19 Ιουνίου, στις 20:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δημ. Χατζής (Ακτή Μιαούλη & Μετσόβου ‒ Παλαιά Σφαγεία), ο δήμος Ιωαννιτών, οι Εκδόσεις Κέδρος και το βιβλιοπωλείο Αίθρα.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει η δικηγόρος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, Αναστασία Γιογλή, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η αφηγήτρια, ιδρύτρια του φορέα «Αφηγήματα Αδράχτι», Μαρία Μαχαίρα.

Συμμετέχει ο Παναγιώτης Τέλλης στο σαξόφωνο.

 

Πώς αποχωρίζεσαι μια Κάρμεν; Χάνονται τάχα οι μεταξωτές λέξεις; Ποια ήταν η άγνωστη έγκυος; Πώς τελειώνει ένα μεταμεσονύκτιο γλέντι; Πού πήγαν τα ρούχα της; Σε τι χρησιμεύουν οι ξύλινες σκάλες;

Μια Γαλήνη παράξενη, μια τρύπα στο ταβάνι, το κλικ του διακόπτη, τσεκούρια που στροβιλίζονται στο βαθύτερο χάος, ένα κορίτσι αφοσιωμένο στο θέατρο, μια λυγερή στην πέρα πλαγιά, ένα κλεμμένο φορτηγό, η τρελή μια νύχτα στο Χάραμα, οι δύο αδελφές κι ο Νυμφίος, ένα δανεικό σπίτι, το είδωλό της στον φθαρμένο καθρέφτη.

Μια στιγμή ευτυχίας, ένα βιογραφικό σημείωμα, ένας αποχαιρετισμός, μια εκδίκηση, η φυσαρμόνικα που παίζει είκοσι χρόνια, ανοίκειες προσωπίδες, ο χορός μιας αραχνούλας στο δίχτυ της, ένα χαμόγελο-μαχαίρι, το πρώτο ζωντανό ακέφαλο σώμα, η τρομερή νεροφαγιά.

Το χαμόγελο των κούρων, ο δράκος των βράχων, αυγουστιάτικες φρυκτωρίες, ένα άλογο που καλπάζει στα όνειρα, ένας κήπος με κάκτους, μια γυναίκα με μάτια ψαριού, ο πελαργός στο κεφαλόσκαλο, τα συρτάρια του αμετάθετου χρόνου, ένα γράμμα από το 1929. Αν αγκαλιαστούμε, δεν θα πεθάνουμε, το κάλεσμα των σύννεφων, τα αγρίμια και η ποίηση, ωσεί παρούσα για πάντα.

Ιστορίες γνωστών, αγνώστων, περαστικών, ξένων. Διηγήματα-κατάφαση στα σκοτεινά της ζωής, όπου το φανταστικό συνυπάρχει με το πραγματικό, το χιούμορ εμφανίζεται απροσδόκητα και το ανέφικτο βρίσκει τον δρόμο του για να γίνει τελικά εφικτό.

 

Η Αλέκα Πλακονούρη γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Κομοτηνής και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Είναι μέλος του Δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών «η φωνή της» και

συμμετέχει στη συλλογική έκδοση Η φωνή της (Καστανιώτης, 2023). Το διήγημά της «Το τζάμι» διακρίθηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό Πεζογραφία δωματίου-Ημέρες εγκλεισμού των εκδόσεων Κίχλη και του βιβλιοπωλείου Επίκεντρον. Το θεατρικό της Φιλαινίδα, Φιλαρέτη, Φωτεινή ανέβηκε στο θέατρο Τόπος Αλλού.

Διηγήματα, ποιήματα και κριτικά κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Χάρτης, Φρέαρ, Μανδραγόρας, Book Press, Fractal, Περίου, Θράκα κ.ά. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν οι συλλογές διηγημάτων της Οι δαίμονες του Αρέτσο (2021) και Τρύπα στο ταβάνι (2024).

Διαβάστε περισσότερα →
Παράσταση χορού «Σχήματα Συμβολικά,Τριόδιπλα και Αντικρυστά»

30 - 05 - 2025

Παράσταση χορού «Σχήματα Συμβολικά,Τριόδιπλα και Αντικρυστά»

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την Παρασκευή 6 Ιουνίου, στις 20:30, στον Αύλειο Χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας, στην εσωτερική ακρόπολη Ιτς Καλέ του Κάστρου των Ιωαννίνων, την ετήσια παράστασή του με τη συμμετοχή όλων των χορευτών του Τμήματος.

Θέμα της φετινής παράστασης «Σχήματα Συμβολικά, Τριόδιπλα και Αντικρυστά».

Επιμέλεια-διδασκαλία: Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης, Ηλίας Γκαρτζονίκας (εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής). 

Διαβάστε περισσότερα →
Τελευταία συναυλία του Φεστιβάλ «Μουσική Άνοιξη»

22 - 05 - 2025

Τελευταία συναυλία του Φεστιβάλ «Μουσική Άνοιξη»

Η τέταρτη και τελευταία συναυλία του Φεστιβάλ «Μουσική Άνοιξη», που οργανώνει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τίτλο: «Λόγια Μουσική της Πόλης – Τραγούδια και σκοποί της ελληνικής Ανατολής», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 27 Μαΐου, στις 20:00, στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Πανεπιστημιούπολη)…..

Η συναυλία «Λόγια Μουσική της Πόλης» αναδεικνύει το πλούσιο μουσικό και πολιτιστικό πανόραμα της Ελληνικής Ανατολής. Με αυτή τη συναυλία, το Φεστιβάλ «Μουσική Άνοιξη» τιμά τις μουσικές κληρονομιές που μεταδόθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και συνέχισαν να διαμορφώνουν την πολιτιστική και μουσική ταυτότητα της περιοχής μας. Η 4η συναυλία του Φεστιβάλ ενώνει έργα από τους Ρωμιούς συνθέτες της Κωνσταντινούπολης που μεταδόθηκαν κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια που αποτυπώνουν την αδιάκοπη μουσική παράδοση της Ελληνικής Ανατολής. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πιο συγκεκριμένα όσοι και όσες συμμετέχουν στα μουσικά σύνολα Arta Saz και Narda, θα παρουσιάσουν αυτό το σπάνιο και ιδιαίτερο μουσικό πρόγραμμα, με την καθοδήγηση διακεκριμένων δασκάλων και καλλιτεχνών, του Νίκου Ανδρίκου και του Μάρκου Σκούλιου.

Μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία να ζήσετε τη μαγεία της Ελληνικής Ανατολής μέσα από τις συναρπαστικές μουσικές εκτελέσεις των φοιτητών και των φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ελάτε να ταξιδέψετε με τη μουσική και να γιορτάσουμε μαζί την πλούσια παράδοση που μας ενώνει!

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, αλλά λόγω περιορισμένων θέσεων προτείνεται η έγκαιρη προσέλευση.

Διαβάστε περισσότερα →
Ψηφιοποίηση της ιστορικής συλλογής του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων

19 - 05 - 2025

Ψηφιοποίηση της ιστορικής συλλογής του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στα Ιωάννινα η εκδήλωση για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης, καταγραφής και τεκμηρίωσης της ιστορικής συλλογής του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων, που στεγάζεται στο εμβληματικό Ασλάν Τζαμί.

Η εκδήλωση αποτέλεσε επιστέγασμα της αγαστής συνεργασίας του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ παρούσα ήταν και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία παρέδωσε επίσημα τους δύο τόμους με τα αποτελέσματα της ψηφιακής τεκμηρίωσης.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στην ομιλία του χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του έργου ως «σημαντικό βήμα που συνδέει την ιστορική μνήμη με τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες» και σημείωσε ότι η συλλογή, με περίπου 1.400 αντικείμενα μεγάλης πολιτιστικής και λαογραφικής αξίας, έχει πλέον ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ψηφιακών Συλλογών του Υπουργείου.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά την Υπουργό για την ουσιαστική και διαρκή στήριξή της, αλλά και την Περιφέρεια Ηπείρου για την ενεργή συμμετοχή στην τριμερή προγραμματική σύμβαση, τονίζοντας πως το έργο αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός ανοιχτού πάρκου πολιτισμού στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

«Οι πόλεις που σέβονται την ιστορία τους, χτίζουν με σιγουριά το μέλλον τους. Και στα Ιωάννινα εργαζόμαστε ώστε η πολιτιστική μας κληρονομιά να είναι προσβάσιμη, διατηρημένη, αξιοποιημένη και –πλέον– ψηφιακά καταγεγραμμένη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι «το όραμα γίνεται σχέδιο, και το σχέδιο δίνει ζωή στα μνημεία, στα μουσεία και στα αστικά κέντρα», υπογραμμίζοντας τη σημασία του πολιτιστικού αποθέματος των Ιωαννίνων, το οποίο, όπως είπε, μαρτυρά την πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Αναφερόμενη στη σημασία της ψηφιακής τεκμηρίωσης της συλλογής, σημείωσε:

«Το Δημοτικό Μουσείο, που στεγάζεται στο Ασλάν Τζαμί, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φορείς διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιωαννίνων. Οι συλλογές του είναι μοναδικές και αντικατοπτρίζουν τη μακραίωνη πολυπολιτισμική ιστορία της πόλης και τη συνύπαρξη των τριών βασικών κοινοτήτων – των Χριστιανών, των Ρωμανιωτών Εβραίων και των Μουσουλμάνων».

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι το έργο αυτό εντάσσεται στη στρατηγική του Υπουργείου για την ψηφιακή μετάβαση και αναβάθμιση των μουσείων της χώρας και επισήμανε πως «οι συλλογές του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων πρέπει να εκτεθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από σωστές μουσειολογικές και μουσειογραφικές μελέτες και με αποκατάσταση του ίδιου του τεμένους».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές της Ν.Δ., Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ιωαννιτών καθώς και πλήθος κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα →
Ένταξη μαθημάτων αργυροτεχνίας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

19 - 05 - 2025

Ένταξη μαθημάτων αργυροτεχνίας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Με ιδιαίτερη επιτυχία, παρουσία του δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, και με τη συμμετοχή πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» η κεντρική εκδήλωση του «Μήνα Αργυροτεχνίας», που πλέον καθιερώνεται ως ένας δυναμικός θεσμός για την πόλη των Ιωαννίνων.

Δύο σημαντικές ειδήσεις σημάδεψαν την κορύφωση του φετινού θεσμού: Πρώτον, επιβεβαιώθηκε ως επόμενος μεγάλος στόχος η εγγραφή της Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας στον Διεθνή Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η προετοιμασία του σχετικού φακέλου έχει ήδη ξεκινήσει, με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Δεύτερον, ανακοινώθηκε από τον Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γκόγκα, η ένταξη κύκλου εκπαιδευτικών δράσεων για την αργυροτεχνία στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ένα βήμα που ενισχύει τον δημιουργικό διάλογο της παράδοσης με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση.

Ο κ. Γκόγκας, ανέλυσε την πρόταση ενσωμάτωσης της αργυροτεχνίας στις προπτυχιακές σπουδές, με στόχο τη σύνθεση της σύγχρονης δημιουργίας με την παραδοσιακή τέχνη, δημιουργώντας έναν νέο, αναπτυξιακό προσανατολισμό για την περιοχή.

Παράλληλα, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους φορείς και δημιουργούς της αργυροτεχνίας να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη νέα προσπάθεια σύνδεσης της τέχνης με την εκπαίδευση και την ανάπτυξη.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς, χαρακτήρισε τον «Μήνα Αργυροτεχνίας» ως μια εξαιρετική ιδέα που συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση ενός μοναδικού πολιτισμικού αποθέματος, τονίζοντας ότι η Πολιτεία θα στηρίξει ενεργά την προσπάθεια εγγραφής στον διεθνή κατάλογο της UNESCO.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ιωαννιτών, Μηνάς Πασχόπουλος, έκανε λόγο για έναν θεσμό που αποδεικνύει πως η παράδοση είναι ζωντανή, δυναμική και εξελίσσεται. «Η εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο αποτέλεσε καθοριστική στιγμή», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι τώρα γίνεται το αποφασιστικό βήμα προς τη διεθνή αναγνώριση.

Η Αντιπεριφερειάρχης, Μαργαρίτα Γκόγκακη, σημείωσε πως η Περιφέρεια στηρίζει τον θεσμό που φωτίζει μια τέχνη άρρηκτα δεμένη με τον τόπο, ενώ η Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Σταυρούλα Βίλλυ Φωτοπούλου, επεσήμανε τη σημασία της τεκμηρίωσης και της συμμετοχής των ίδιων των τεχνιτών στην προσπάθεια ανάδειξης της αργυροτεχνίας.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κ. Αλεξάνδρα Ράπτη, τόνισε πως το Μουσείο Αργυροτεχνίας και οι συνέργειες με τοπικούς φορείς κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ ο Πρόεδρος του Σωματείου Ασημουργών, κ. Κώστας Ζερβός, ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν τη διατήρηση και εξέλιξη της τέχνης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αργυροχρυσοχόων, κ. Νίκος Καλπακίδης, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ουσιαστική, με περιεχόμενο και προοπτική για το μέλλον της τέχνης.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία για τη Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία από τον Απόστολο Κατσίκη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.

 

Διαβάστε περισσότερα →
Μουσική συναυλία «Αστικές λαϊκές παραδόσεις του Ελληνισμού»

19 - 05 - 2025

Μουσική συναυλία «Αστικές λαϊκές παραδόσεις του Ελληνισμού»

Γεμάτη με ήχους από την ελληνική μουσική παράδοση και τα αστικά λαϊκά τραγούδια αναμένεται η τρίτη κατά σειρά συναυλία, με τίτλο: «Αστικές λαϊκές παραδόσεις του Ελληνισμού», που οργανώνει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Τρίτη, 20 Μαΐου, στις 20:00, στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Πανεπιστημιούπολη), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Μουσική Άνοιξη» στην πόλη των Ιωαννίνων. 

Η συναυλία, θα περιλαμβάνει έργα από τα σύνολα αστικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος, με επίκεντρο μια ανθολόγηση αστικοποιημένων λαϊκών τραγουδιών της Σμύρνης, που συνθέτουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της εποχής. Τα αστικά λαϊκά τραγούδια, τα οποία άνθησαν κυρίως από τη δεκαετία του 1920 και έπειτα, προέρχονται από μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, και εκφράζουν με εξαιρετική δεξιοτεχνία τις βιωματικές εμπειρίες και κοινωνικές πραγματικότητες των κατώτερων κοινωνικών τάξεων και των μικροαστικών στρωμάτων της εποχής.

Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών έχουν δουλέψει με πολύ αγάπη και μεράκι για την εκτέλεση αυτών των έργων. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να απολαύσει την καλλιτεχνική δημιουργία των νέων μουσικών και να έρθει σε επαφή με μια σημαντική περίοδο της ελληνικής μουσικής ιστορίας.

Πρόγραμμα

  1. Αϊδίνικο Ζεϊμπέκικο – Δ. Σέμσης (Σαλονικιός)
  2. Αχ βρε θάλασσα κακούργα – Π. Τούντας
  3. Μήλο μου και μανταρίνι – Άγνωστος
  4. Μη με στέλνεις μάνα – Δ. Σέμσης (Σαλονικιός), Γ. Καμβύσης
  5. Ντόκτορ – Άγνωστος
  6. Ελενάκι – Γ. Δραγάτσης (Ογδοντάκης)
  7. Μπελαλής καρσιλαμάς – Γ. Δραγάτσης (Ογδοντάκης)

 Σύνολο με κιθάρες

  1. Τζεμιλέ Μουσική- Στίχοι: Μανώλης Χιώτης
  2. Γυναικομάνι Μουσική- Στίχοι: Π. Πετσάς
  3. Έλα μικρούλα Μουσική- Στίχοι: Κώστας Σκαρβέλης
  4. Μες στην μπύρα του Γιαννάκη Μουσική- Στίχοι: Κώστας Σκαρβέλης
  5. Σερβικάκι – οργανικό Σπύρος Περιστέρης

 Σύνολο αστικής λαϊκής μουσικής

  1. Τρικούβερτο – οργανικό Μουσική: Ιωάννης Χαλκιάς
  2. Κακιά γειτόνισσα Μουσική- Στίχοι: Κώστας Σκαρβέλης
  3. Δεν Βαριέσαι Μουσική- Στίχοι: Μανώλης Χιώτης - Θανάσης Ευγενικός
  4. Θα σε διώξω Μουσική: Μανώλης Χιώτης Στίχοι: Κώστας Κοφινιώτης
  5. Της φτώχειας τα κουρέλια Μουσική- Στίχοι: Βασίλης Τσιτσάνης
  6. Ταμπακιέρα Μουσική: Ιωσήφ Ριτσιάρδης Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος, Γιώργος Γιαννακόπουλος

Συντελεστές

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Μυστακίδης, Απόστολος Τσαρδάκας

Συντονισμός και Οργάνωση Παραγωγής: Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Λορέντα Ράμου

Παραγωγή και Επικοινωνία: φοιτητές και φοιτήτριες του μαθήματος “Πολιτιστική Διαχείριση και Επικοινωνία”. Καθηγήτρια: Λορέντα Ράμου

 

Συμμετέχουν οι φοιτητές του εργαστηρίου Μουσικών Συνόλων

Τραγούδι: Μελίνα Βρέντζου, Σταυρούλα Γελκοβάνη , Γεωργία Κοκμοτού

Βιολί: Σταύρος Γκιούρας

Ούτι: Γιάννης Δαγκάλης, Πυθαγόρας Κωστούλας, Γιώργος Τσιολάκης

Κανονάκι: Άννα Κουκλάκη, Γιάννης Μαντέλος, Μαρία Τζήκα

Λαούτο: Γιώργος Κεχαγιάς, Δήμητρα – Μυρτώ Χριστοπούλου

Κιθάρα: Κωνσταντίνος Ψαλλιδάκης

Κρουστά: Διονύσης Ζώης, Σοφία Κάκκου

 

Είσοδος ελεύθερη

Επικοινωνία: https://music.uoi.gr/

https://www.facebook.com/music.uoi.gr

 

Βιογραφικά Υπεύθυνων Καθηγητών

Ο Δημήτρης Μυστακίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970 και σπούδασε στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το 1986 ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική, έχοντας συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Παπάζογλου και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς συναντήσεις και παραστάσεις, όπως το 2005 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει διδάξει σε διάφορες μουσικές σχολές και σχολεία  λαούτο, λαϊκή κιθάρα και ταμπουρά και το 2010 εκλέχθηκε Ερ.Δι.Π β’ στη Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας, του τέως Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, νυν Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Ο Απόστολος Τσαρδάκας γεννήθηκε το 1969 στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με την κιθάρα, το ούτι και το κανονάκι, μελετώντας κυρίως την έντεχνη ελληνική μουσική και το ρεμπέτικο τραγούδι. Παράλληλα, φοίτησε στη σχολή βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Από το 1993 έως το 2004 συμμετείχε στο σχήμα Εν Χορδαίς. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες και εργάστηκε σε διάφορες ορχήστρες. Διδάσκει κανονάκι στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Η τέταρτη συναυλία του μουσικού φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις  20 Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα →
«Asimorph»-Video mapping projection στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

19 - 05 - 2025

«Asimorph»-Video mapping projection στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Στο πλαίσιο του Μήνα Αργυροτεχνίας 2025, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζει την πρωτότυπη οπτικο-ακουστική εγκατάσταση με τίτλο «Asimorph», με την τεχνική του video mapping projection, στην πρόσοψη του κτηρίου του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαΐου (ώρες 21:00-23:30).

Αντλώντας έμπνευση από τις τεχνικές της αργυροτεχνίας και τα εκθέματα του μουσείου, η εγκατάσταση, που έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από τον Κωστή Εμμανουηλίδη, σκιαγραφεί την μορφή του ασημιού, τις φόρμες και τη μνήμη που το ασήμι φέρει μαζί του μέσα στους αιώνες. Μέσα από τη συνύπαρξη ήχου και εικόνας, η εγκατάσταση αναδεικνύει τις διαχρονικές αξίες της αργυροτεχνίας και την αέναη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά εκτός Τρίτης, 10:00- 18:00).

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων

Τ: 2651064065 | www.piop.gr

 

Διαβάστε περισσότερα →
Η παιδική παράσταση Ψαρόσουπα στο Καμπέρειο Θέατρο

15 - 05 - 2025

Η παιδική παράσταση Ψαρόσουπα στο Καμπέρειο Θέατρο

Η παιδική θεατρική παράσταση «Ψαρόσουπα» του Γιώργου Δ. Λεμπέση, σε διασκευή-σκηνοθεσία της Άρτεμις Γρύμπλα, καταφθάνει για μία και μοναδική παράσταση στο Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα, στην υπέροχη πόλη των Ιωαννίνων! Πότε; Στις 12:00 το πρωί, την Κυριακή 18 Μαΐου.

Έπειτα από τις συνεχόμενες sold out παραστάσεις στην Αθήνα, ταξιδεύουμε σε αγαπημένα μέρη, για να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι την παράσταση. 

Φανταστείτε να κολυμπάτε δίπλα στον Βρασίδα τον Αχινό, να συνομιλείτε με φιλικά ψαράκια και να συμμαχείτε μαζί τους για να σώσετε τον όρμο Φατούρου από την καταστροφή. Ο παμπόνηρος Θεόβραστρος, μαζί με τον σεφ Πιέρ, θέλουν να φτιάξουν μια γιγάντια Ψαρόσουπα μέσα στη θάλασσα, αλλά τα γενναία ψαράκια δεν θα το αφήσουν να συμβεί τόσο εύκολα! Με τις πολύχρωμες ουρίτσες τους, τη φαντασία τους και τη βοήθειά σας, θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν τη θερμοκρασία της θάλασσας, να νερώσουν τη σούπα και να σώσουν το βυθό από την υπερθέρμανση!

Η παράσταση, βασισμένη στην πολυαγαπημένη σειρά βιβλίων - best seller, για πάνω από 15 χρόνια, του Γιώργου Δ. Λεμπέση, ζωντανεύει υπό τη σκηνοθετική μαγεία της Άρτεμις Γρύμπλα.

Τα αγαπημένα σας τηλεοπτικά πρόσωπα, σας περιμένουν να ταξιδέψετε παρέα στην «Ψαρόσουπα». Ετοιμαστείτε για ένα πάρτι χρωμάτων, φαντασίας και ρυθμού, όπου τα ψαράκια μιλάνε, τραγουδάνε και σκαρφίζονται τα πιο απίθανα κόλπα για να σώσουν το σπίτι τους. Μη χάσετε την ευκαιρία να γίνετε μέρος αυτής της σούπερ ψαρο-περιπέτειας!

~ Προπώληση εισιτηρίων στην More.com / Στο ταμείο του θεάτρου 

 

Παίζουν (αλφαβ. σειρά): Ελένη Βαΐτσου, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Ναταλία Δήμου, Βασίλης Ζώης

Συντελεστές της παράστασης: 

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα 

Πρωτότυπη μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα

Σκηνικά: Έλλη Εμπεδοκλή

Κατασκευή κοστουμιών: Πάνος Θάνος

Κατασκευή καπέλων: Μυρτώ Κοσμοπούλου 

Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης

Παραγωγή: Arte Productions

Εικονογράφηση αφίσας: Banana Creative Studios 

 

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 3-12 ετών και έχει διάρκεια 60’.

 

Διαβάστε περισσότερα →
Σεμινάριο κλασικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο

13 - 05 - 2025

Σεμινάριο κλασικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο

Το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων διοργανώνει σεμινάριο κλασικής κιθάρας με τον Αλέξιο Μπάγια, την Κυριακή 25 Μαΐου, στο κτίριο του Ωδείου, Μπιζανίου 2, 45221- Ιωάννινα.

Ώρα έναρξης: 10:30 π.μ.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Κρατήσεις για συμμετέχοντες και ακροατές στο 6978320588.

Διαβάστε περισσότερα →
Εκδήλωση για την ψηφιακή τεκμηρίωση της συλλογής του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων

13 - 05 - 2025

Εκδήλωση για την ψηφιακή τεκμηρίωση της συλλογής του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων

Ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου, διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της ψηφιακής καταγραφής και τεκμηρίωσης της συλλογής του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων, την Κυριακή 18 Μαΐου και ώρα 18:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης που υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών και αφορά την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση περίπου 1.400 αντικειμένων της συλλογής που φιλοξενείται στο Τέμενος Ασλάν Πασά.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννίνων, κ. Θωμά Μπέγκα Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη Χαιρετισμός Υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη

Εισηγήσεις:

Μαρία-Ξένη Γαρέζου, Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων: «Ο πλούτος της Ηπείρου στο Εθνικό Αρχείο Μνημείων» Αλέξης Φραγκιάδης, Ομάδα Έργου: «Ιστορική αναδρομή της συλλογής και του Μουσείου» Ελένη Μαρινάκου, Ομάδα Έργου: «Η διαχείριση της συλλογής» Ασημίνα Γρηγορίου, Ομάδα Έργου: «Η καταγραφή και η τεκμηρίωση της συλλογής» Κατερίνα Κούσκουρα, Ομάδα Έργου: «Η επανέκθεση της συλλογής»

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού.

Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ανάδειξης και επανένταξης του Κάστρου Ιωαννίνων στον σύγχρονο πολιτιστικό χάρτη της πόλης, με στόχο τη δημιουργία ενός ανοιχτού πάρκου πολιτισμού που θα συνδέει την ιστορική ταυτότητα των Ιωαννίνων με τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

 

Διαβάστε περισσότερα →
Κύκλος εργαστηρίων σχεδιασμού κοσμημάτων στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

13 - 05 - 2025

Κύκλος εργαστηρίων σχεδιασμού κοσμημάτων στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Στο πλαίσιο του Μήνα Αργυροτεχνίας 2025, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει, από την Τετάρτη 14 Μαΐου, κύκλο εργαστηρίων σχεδιασμού κοσμημάτων, για ενήλικες, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Ο σχεδιαστής Δήμος Παπαδόπουλος θα παρουσιάσει βασικές αρχές σχεδιασμού κοσμήματος, προσφέροντας στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες την ευκαιρία να μάθουν πώς να αποτυπώνουν στο χαρτί με ρεαλισμό βασικά είδη όπως δαχτυλίδι, μενταγιόν, σκουλαρίκι και βραχιόλι.

Ο κύκλος, διάρκειας 16 ωρών, θα πραγματοποιηθεί τις εξής ημερομηνίες: 14/5, 21/5, 28/5 και 4/6 (ώρες 17:00-21:00).

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και σε όλους όσοι επιθυμούν να μυηθούν στο σχέδιο κοσμημάτων, με απαραίτητη προϋπόθεση να γνωρίζουν σχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι τις Κυριακές του Μαΐου, η είσοδος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η συμμετοχή στον κύκλο είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά εκτός Τρίτης, 10:00- 18:00).

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων

Τ: 2651064065 | www.piop.gr

Διαβάστε περισσότερα →
Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό των Ιωαννίνων από τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Λευκωσίας

12 - 05 - 2025

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό των Ιωαννίνων από τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Λευκωσίας

Ευοίωνη προοπτική για αύξηση των επισκεπτών από την Κύπρο στην πόλη μας το επόμενο διάστημα διαφάνηκε κατά τις επαφές και τις συναντήσεις συνεργασίας που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού της Λευκωσίας TRAVEL EXPO CYPRUS 2025. Εξίσου ενθαρρυντική, ήταν και η ανταπόκριση από φορείς του Τουρισμού στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται για στήριξη της διεκδίκησης αεροπορικής διασύνδεσης των Ιωαννίνων με τη μεγαλόνησο.

Στις συζητήσεις που είχε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Χρήστος Τάτσης με τους εκπροσώπους των ταξιδιωτικών γραφείων, «Top Kinisis», Άκη Κελεμπέση και «XENOS TRAVEL», Λουκά Λάρκου, που οργανώνουν μεταφορές επισκεπτών στα Ιωάννινα και την ευρύτερη περιοχή, διατυπώθηκε από κοινού η εκτίμηση για τη δυναμική του προορισμού και την αναγκαιότητα διευκόλυνσης της προσέγγισης μέσω αεροπορικών πτήσεων.

Ανάλογο ενδιαφέρον για συνεργασία καταγράφηκε και στις συναντήσεις, με τον υφυπουργό Τουρισμού της Κύπρου, Κώστα Κουμή, τους εκπροσώπους του Γραφείου ΕΟΤ Κύπρου, αλλά και των αεροπορικών εταιριών, Aegean και Cyprus Airways, στις οποίες συμμετείχε ο κ. Τάτσης.

Εκτός από τον αντιδήμαρχο, την αντιπροσωπεία του δήμου Ιωαννιτών, που φιλοξενήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, πλαισίωσαν, η προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού, Ελένη Μπασογιάννη και το στέλεχος, Θάλεια Οικονόμου.

Το τουριστικό περίπτερο επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, η διευθύντρια του Γραφείου ΕΟΤ Κύπρου, Αθηνά Σπακουρή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους, καθώς και πολλοί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού.

Διαβάστε περισσότερα →
Δωρεάν είσοδος στο Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων

12 - 05 - 2025

Δωρεάν είσοδος στο Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων

Ο δήμος Ιωαννιτών τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, αναδεικνύοντας τον ρόλο των μουσείων ως θεσμών πολιτισμού, γνώσης και κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 18 Μαΐου, το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων (στο κάστρο) θα συμμετάσχει ενεργά στον εορτασμό, προσφέροντας δωρεάν είσοδο για το κοινό από τις 09:00 το πρωί έως τις 15:00 το απόγευμα.

Πρόκειται για μια ευκαιρία για όλους, μικρούς και μεγάλους, να επισκεφθούν το μουσείο και να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τα εκθέματα που φιλοξενεί, μέσα στο ιστορικό περιβάλλον του κάστρου.

Ο δήμος Ιωαννιτών ενθαρρύνει τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης να συμμετάσχουν στον εορτασμό και να ανακαλύψουν τη διαχρονική αξία των μουσείων ως ζωντανών φορέων πολιτισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) το 1977, με σκοπό να αναδείξει τη συμβολή των μουσείων στην ανάπτυξη της κοινωνίας και τη διάδοση της πολιτιστικής γνώσης.

Για περισσότερες πληροφορίες: Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων – Τηλ.: [26510 26356]

Διαβάστε περισσότερα →